Mannen bør IKKE bake kake (og annen etterpåklokskap)

Du vet sånne kjøkkenaktiviteter som er så grunnleggende enkelt at du ikke er innom tanken på at det går an å ikke få det til? Som å koke vann. Skjære brødskiver. Steke kjøttdeig. Toaste brød. Sånn mat-ABC man tenker er på et helt, helt basic nivå. 

Vi må uansett starte fortellingen helt på begynnelsen før jeg fortsetter på denne tankerekken. Det startet i går formiddag. 

Hele familien sitter rundt frokostbordet og Max bryter ut: "Mamma! Vi skulle jo bake kake denne helgen, det sa du forrige helg da jeg spurte!" (Herregud disse barna glemmer jo ingenting) Jeg har det allerede travelt fordi jeg skal opp i studio og testtrykke og kommer til å forsvinne noen timer av dagen. Jeg myser bort på mannen med kaffekoppen. "Jo, jeg vet at du skal få lov å bake denne helgen. Jeg må bare ut en liten tur, men kaaaaanskje Paaaaappaaaa....?" 

Mannen: Jeg? Bake? Har du slått deg?

Meg: Max har veldig, veldig lyst på sjokoladekake skjønner du. Det er jo lørdag og alt...

Mannen: Jeg kan jo ikke bake.

Meg: Men, du trenger jo ikke egentlig baaake-bake. Det er jo mest så Max får gleden av å steke den. Du kan jo bare kjøpe en sånn ferdigpose og ha i vann og olje, røre rundt og slenge i ovnen? Det KAN jo ikke gå galt?

Mannen: Hmm. Jeg er ikke helt sikker. Er det bare det man har oppi?

Meg: Vel, du kan jo bare jåle den opp med noe som smaker litt bedre. Hva med om du har i noen bringebær etter røra er ferdig? Strør noen nøtter på toppen?

(Ser for meg noe slikt:)

Mannen: Hva slags nøtter da?

Meg: Mandler... Pecannøtter? Cashewnøtter? Kjøp en pose pecannøtter, de er gode på kake!

Mannen: Pelikannøtter?


Meg: Oi, okei - vi er DER ja... Greit, ta cashewnøtter du. De små, beige som ser litt ut som bananer, vet du. (Ler)

Mannen: Ok, vi får prøve vi da Max! 

Max: Jippi! Bake!

Meg: (Løper ut døra) Lykke til da! Bare husk bakeform og bakepapir!

Mannen: Ja, ja. Det får vi til.

Meg: Sees til kake og kaffe om noen timer da!

 

Jeg forsvinner ut i bilen og tenker ikke mer på kakeprosjektet før jeg begynner å bli sulten. Jeg jobber noen timer uforstyrret og er okkupert med mitt, men tankene mine sveiper innom nybakt kake og en stor cappuccino når jeg kommer hjem. En halvtime til går. Plutselig tenker jeg BARE på kake og kaffe og lørdagskos.

Det blir jammen godt med mat nå. Så koselig at guttene baker noe hjemme, da. Bringebær er forresten utrolig godt sammen med sjokolade. Mmm, brownies er jo egentlig litt godt da. Hvorfor har vi ikke laget det før? Tenk så fornøyd Max blir når han og pappaen baker noe godt sammen, sånn selv om det er ferdigkake. Det smaker jo for så vidt greit, og det beste er jo at det faktisk ikke finnes rom for å gjøre noen feil. De må jo bare røre og steke. Mmmm, lunken brownie med saftige bær. Lurer på om de er ferdige. Kanskje jeg får ringe dem og si at jeg snart er på tur hjem....Akkurat da tikker det inn en SMS. 
Jeg stirrer på skjermen min.

Hva er det jeg ser på??

Plutselig går det opp for meg.

Jeg vet ikke om jeg skal gråte eller le.

Jeg bryter ut i krampelatter og tørker tårer og viser skjermen til alle som er sammen med meg.

HA! HA! Vil dere se hva mannen har bakt??

....Ikke vet jeg - men det ser sånn ut:Jeg fortsetter å humre hele veien hjem, kun avbrutt av korte latterpauser.

Kommer inn døra og da møter jeg på denne sjøldaue vispen som ser ut som den har blitt påkjørt. Noe sier meg at dette ikke har gått helt smertefritt.

Inntil i dag trodde jeg altså at det ikke kunne gå AN å gjøre feil når man kjører ferdigkake.

FEIL.

Her er liste over ting som KAN gå galt når du baker ferdigkake med kjøkkenkunnskaper under et absolutt minimum:

1) Du kan glemme å ha kaken i en bakeform, men bare helle røra rett ut på stekeplaten og slenge den rett i ovnen.

2) Du kan droppe å ha bakepapir. Og glemme helt av nøttene.

3) Du kan improvisere anbefalt bærforslag, gå for en egen freestylevariant med en "pose frosne blåbær blir sikkert myyye bedre enn de bringebærene hun som KAN lage mat foreslår å legge pent på toppen" og så bare helle den direkte i røra sånn at den først direktefryser til en deigball - som du klubber ned på formen og deretter smelter og siger ut over hele stekebrettet og slettes ikke smaker godt sammen med sjokolade og i tillegg gjør at røra blir alt for våt og aldri blir stekt...

4) Du kan lese på pakken "Ha i vann og olje" og gå for den dyre EXTRA VIRGIN OLIVENOLJEN som smaker OLIVEN i sjokoladekaken med blåbærgrøt.

5) Du kan steke den for hardt, noe som gjør de syltynne kantene kremerte og kjernen helt flytende. 

 

Kjære flinke, velmenende mannen min. Jeg vet at du har prøvd hardt her... Men du har altså bakt en slags ....olivenkjeks med blåbærfyll.

Gratulerer.

Stekebrettet måtte stå i bløt hele natten, etter jeg kirurgisk fjernet baksten med alle mine beste redskaper.

Jeg lover å aldri, a.l.d.r.i be deg om å bake kake igjen.

Jeg er glad for at du har så mange andre fortreffelige egenskaper, for dette her kan du virkelig IKKE. (Heldigvis fikk Max et kjøpt sjokoladekakestykke på kafé i går så han slapp å dytte i seg Pappas spesial-olivenkjeksblåbærgrøt.) 

Og jeg håper du vil tenke på denne ABC-kakeopplevelsen neste gang du sitter i bilen og ser noen som ikke får til å gjennomføre den grunnleggende manøveren "å lukeparkere" og du (som tidligere profesjonell racerbilsjåfør og over snittet stødig sjåfør) får et veldig behov for å mumle stygge ting om hvor evneveik det er mulig å bli og ikke forstå at andre mennesker har bilkunnskaper på ABC-nivå og dermed setter seg fast i 5 centimeter snø. La meg forklare med et språk du kan relatere til:

Kake kan sies å være kjøkkenets lukeparkering, og du står feilparkert med felgen på fortauskanten og bilen bak deg har fått en bulk.

 

 

Mer kake?  Instagram: @inspirato.no & @emmeselle  /// Facebook /// Nettbutikk

 

10 kommentarer

Chris

29.11.2015 kl.22:53

Hahaha! Helt fantastisk. :D

Åshild

29.11.2015 kl.23:10

Jeg som i dag lurte på om jeg skulle tilby dere 1 kg hjemmelaget pepperkakedeig. Da blir det baking på gutten uten særlig forberedelser. Skal til Oslo på tirsdag.

Gro

29.11.2015 kl.23:12

Hahahah, jeg ler høyt her jeg sitter! Så flink til å formidle, du! Og snasen kakekjeks! Heheh :)

Inspirato.blogg.no

29.11.2015 kl.23:15

Gro: Haha, herlig kakekjeks! Smaken var ikke heeelt...sånn som på bildet over ;-)

Inspirato.blogg.no

29.11.2015 kl.23:19

Åshild: Å, så snill du er da! Hihi, da tror jeg vi hadde fått problemer med å involvere den mannlige bakeren her i huset. Man tenker ikke at det kan gå galt med ferdigbakt pepperkakedeig heller, men nå ser jeg for meg alle mulig tenkelige scenarier! Faktisk har vi bakt pepperkaker med nabobarna i dag så akkurat det fikk en "check" i jule-gjørelisten i dag. De har bakt alt fra pepperkakehest til elg til drage til pupp. Spesielt vakkert var det kanskje ikke, men fremdeles mye bedre enn verket fra han på snart 37 :-)

cuskima

29.11.2015 kl.23:20

herlighet........ja vet du det går an eg skal bare ti stille......

min egen signatur sjokoladekake har eg faktisk klart å f@@@@ up flere ganger

en gang glemte eg mel......nå vet eg jo at man kan bare melfrie kaker....sett kakekrigen må vite.....men dog...så eg slengte da i melet og sjokoladekaken ble eh.....litt stripete

en gang glemte eg å ha egg....joda fønker det også,men min trenger altså egg...og ble helt smuldrete og tørr.....

ja.......eg vet ikkje -eg mistet hvertfall mojoen da eg møtte exen.....

but i dumped him and mojo is bæck....eg lager en snadder langpannekake....med mokkaglasur...helt fri for olivenolje smak og blåbærgraut hahaha :D

tusen takk for kveldens latter.....hundejentene trodde eg gren,men neida lo så tårene trillet :D

Inspirato.blogg.no

29.11.2015 kl.23:28

cuskima: Hehe! Det meste går an, men da kan du på en måte trøste deg med at du liksom har fått det til før og at du hadde en dårlig/svimete dag. Men dette.... Dette tok kaka! (Hurr hurr)

cuskima

30.11.2015 kl.00:04

:D

Tina

30.11.2015 kl.06:59

Hahaha, herlig! :D

Guro

04.12.2015 kl.19:50

Hehehe, strålende! Og en særdeles vittig sammenlikning på slutten der (lukeparkering). Det er jammen godt man er flinke på forskjellige ting :)

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits