For eller mot nattåpen barnehage?

Tiden er kanskje snart inne for at du kan pakke barnehagesekken med pysj, tannbørste og bamsefar for å dra i barnehagen når det nærmer seg leggetid.

Om Ap, SV og MdG får det som de vil, får vi nemlig snart flere kveldsåpne barnehager med både nattåpent og helgeåpent. Det venter en fremtid hvor vi kan levere barna til alle døgnets tider. Er dette en god eller dårlig situasjon for foreldrene? Og hva med barna?

Nå går solen ned. På tide å gå i barnehagen, skatt!

Det er utvilsomt en ganske fremmed tanke, det å sende pjokken i barnehagen på kveldstid. Vi er jo vant til å følge standardklokken som for nordmenn gjerne innebærer vekkeklokker, rushtrafikk og tidsklemma. Vi er -sånn samlet sett- en ganske kollektiv gjeng som står opp om morgenen, leverer barna og haster på jobb. Så jager vi hjem, vrenger av oss skoene i gangen og tar kveld. Kjernefamilien AS. 

Her i huset er vi så privilegerte at vi kan stå opp når fireåringen finner det for godt. Vi har nesten aldri på vekkerklokke. Han våkner noen ganger klokken 6:30, andre ganger 9. Å bli vekket og jaget av gårde kjenner han ikke til (enda). Vi spiser lang frokost sammen og snegler oss av gårde til barnehagen på sykkelen som gjerne får et par ekstra runder i parken med pappa før han er fremme. Totalt sett har han nok kortere dager i barnehagen, siden vi må hente han 16:30 og han ofte ikke er på plass før både 10 og 11. Heldigvis tillater jobbene våre det, selv om vi ofte må jobbe litt hjemmefra når "vanlige folk" har helt fri fra jobben og har munnen full av fredagstaco. 

Ikke alle har en like behagelig start på dagen. De færreste, når jeg tenker meg om. Det er et for folk flest et jag for å få hverdagskabalen til å gå opp. I vårt relativt moderne samfunn har vi jo alle ulike jobber og ulike utfordringer. Ikke alle er ansatt på et kontor i standard kontortid. Noen må faktisk gå på nattevakt innimellom. Noen reiser og får slettes ikke nok tid med familien sin. Andre er frilansere som har deadlines hengende over seg på odde tidspunkter. Er det så galt å ta hensyn til forskjellene? Samfunnsøkonomisk må det jo utvilsomt være en fordel.

Kritikken mot nattåpen barnehage er at "vi allerede bruker stadig mindre tid på barna, hvor skal dette ende??"

(Les: Nå skal vi slutte å treffe barna våre)

Men om vi tenker oss litt om, så får vi jo ikke mindre kvalitetstid med barna om vi har dem i barnehagen på litt andre tidspunkt enn folk flest, vel? Det er jo ikke som om man fremdeles leverer dem etter frokost og henter dem før natta - så er ikke kvalitetstid FØR barnehagen like mye verdt som den ETTER? Om jobben min krever at jeg må være et sted på kvelden, gir ikke det meg enormt mye mer frihet å vite at jeg kan la barnet være et trygt sted mens jeg gjør det jeg må?

Kvalitetstid en onsdags morgen, når alle andre barna er i barnehagen? Hvorfor ikke?

Jeg tror derfor jeg støtter tanken om en mer fleksibel barnehage. Vi har verken besteforeldre i nærheten eller annen nær familie som kan steppe inn på kort varsel når vi trenger det. Det er veldig ofte at jeg må la barnehagen sette premissene for om jeg kan gjøre en jobb eller ikke. Er det for sent på kvelden? Sorry! Må hente i barnehagen. Og så blir det gjerne en 3-timers barnehagedag bare for å få logistikken til å stemme sånn halvveis.

Kveldsåpent hadde vært nydelig. Å kunne hente pjokken etter kveldsmat og lesestund hadde vært super fleksibilitet når det trenges. Der jeg føler det svikter litt for min del, er kanskje begrepet "nattåpent". At man skal kunne legge barna i sengen i barnehagen, la det sove der over natten og hente det om morgenen. Jeg vet ikke helt, men noe i meg stritter litt i mot. Jeg vil jo gjerne gi barnet sitt faste soverom, nattasuss i pannen, et trygt fang å løpe til om man får mareritt eller blir i dårlig form. 

Barneoppbevaring på hylle 14? Hmm. Jeg vet ikke helt...

 

Men hva med de som virkelig trenger nattåpen barnehage da? Skal vi gjøre det lettere eller vanskeligere for dem? Har de skyld i det selv? 

Enten så har vi blitt avstumpede og dårlige foreldre, eller så er dette en moderne utvikling som naturlig tilpasses samfunnet vi lever i.

Er døgnåpen barnehage en god eller en dårlig idé? Hva er dine erfaringer med hverdagslogistikken og tidsklemma? 

Hva tenker vi?Vi snakkes på verdensveven!  Instagram: @inspirato.no  ///  Facebook: /inspirato.blogg.no

9 kommentarer

Veronika BS

19.10.2015 kl.19:02

Elsker babysko! Conversene var sykt søte :)

cuskima

19.10.2015 kl.19:46

Nå er min datter for lengst forbi barnehage,men eg husker at back then snakker de om nattbarnehage i Bergen og hadde et lite alternativ -kanskje en privat barnehage eller barnehagevakten eller hva det nå het den gang...som var veldig lurt.

Eg har alltid jobbet skift før i verden.....og hatt egen bedrift og noen lange dager....klart det passer neppe for alle,men er vel neppe ment at du skal ha dem i vanlig barnehage på dagen og så nattbarnehage i tilegg? er vel enten eller? så hvorfor ser man mindre til barna da? De færreste står vel over ungen sin om natten for å være sammen? i såfall slightly creepy.......når ungen er 3........fint de første dagene ukene kanskje ja.....men hallo.....

Eg ser ikkje problemet annet enn det som alt er....kvalifisert personale

Åshild

19.10.2015 kl.22:22

Nattåpen barnehage vil nok være et tilbud for dem som har turnus med vakter om nettene; helsepersonell, politi, vaktselskap, brannvesen.

Fride

20.10.2015 kl.09:23

Jeg er sykepleier og jobber ca 50% dag og 50% natt og kveld. Jeg har ikke barn enda, men har en liten mini på vei, så det er litt vanskelig for meg å vite hvordan jeg kommer til å føle når minien blir født.

Likevel tenker jeg at det tross alt er bedre for et barn å få være med mamma/pappa hele dagen og så sove i barnehagen enn motsatt? det blir tross alt flere våkne timer med foreldrene, og mer kvalitetstid. Men så er det jo det aberet, at før en nattevakt må man jo også gjerne sove selv, og skal barnet være i barnehagen både i mamma og pappas sovetid OG når mamma og pappa er på jobb?

På en sykehusavdeling som den jeg jobber på, der alle ansatte er damer, er vi mange småbarnsmødre, og det er umulig å tilrettelegge så alle disse bare jobber i barnehagetiden. Det burde være en selvfølge å ha åpne kveldsbarnehager når en ellers krever at samfunnet skal være åpent døgnet rundt, syns jeg. Jeg har faktisk undret meg over hvorfor ikke sykehuset jeg jobber på, vestlandets største arbeidsplass, ikke tilbyr en nattåpen barnehage for sine ansattes barn.

Heldigvis har jeg en mann som jobber 9-17/18 og som kan hente når jeg er på senvakt og være hjemme når jeg er på nattevakt og foreldre i nærheten som kan steppe inn når han må være lengre på jobb, men det privilegiet er det jo ikke alle som har.

Men jeg tror også det vil variere fra barn til barn om det blir en suksess. Jeg selv ELSKET barnehagen og elsket å sove borte uten mamma og pappa. Å få sove i barnehagen hadde vært et eventyr. Mens for min lillebror hadde det nok vært et mareritt. Men foreldrene bør vel være kvalifiserte til å selv vurdere dette for sine barn?

Og på slutten av romanen så må jeg føye til at jeg syns at hvis barnehagene blir døgnåpne, så bør man sette en grense for hvor mange timer en barn kan tilbringe i barneagen i løpet av en uke, så ikke barn av svært travle foreldre må bo i barnehagen..

20.10.2015 kl.12:19

Jeg jobber på natta og må innrømme at jeg i utgangspunktet ble litt fornærma over de negative reaksjonene på nattbarnehager. Jeg elsker jo barnet mitt og vil være så mye sammen med han som mulig, jeg hadde ikke latt han være i bhg døgnet rundt selv om bhg var åpen! Herregud! Litt tiltro må man vel ha til foreldre. Allikevem ser jeg ikke helt hvordan det praktisk skal gjennomføres, for som hun over meg skriver så trenger man både å sove litt før og etter en nattvakt. Det kan bli en lang periode i bhg for den lille.. Selv om man kanskje kompenserer med noen fridager etterpå.. Jeg heller mot å konkludere med at nattarbeid kun funker for de som er to om foreldreansvaret. Og det er jo heldigvis de fleste på et eller annet vis! Jeg klarer ikke helt å se for meg å benytte meg av natt/kveld/helg tilbudet - MEN lengre åpningstider i bhg er jeg absolutt for! Jeg syns det er sprøtt at mange barnehager åpner kl.7.30 og stenger 16.30. Da skal du ha ganske kort vei til jobb for å rekke det. Evt bil, og det skal man vel helst bruke minst mulig ;)

Marja

20.10.2015 kl.13:32

Flere og flere stillinger blir turnus eller skift med kvelds og nattarbeid, det er ikke mulig for arbeidsplasser å tilrettelegge for alle disse. I de verste tilfellene kanskje begge foreldrene jobber turnus/skift og kanskje de ikke er så heldige å ha foreldre/venner i nærheten som stiller opp. Det er heller ikke lett å få barnevakt for en nattevakt midt i uka når gjerne barnevakten skal på jobb selv neste morgen.

Derfor burde det være døgnåpne barnehager. Det aller beste hadde vel vært at folk ikke behøvde å jobbe turnus og barna kunne være der på dagen, men det er ikke mulig da vi trenger at mange yrker jobber døgnet rundt.

Jobber selv turnus og har heldigvis ikke barn enda, men vet hvor mye kollegaene mine med små barn sliter og stresser for å få logistikken til å gå rundt.

Anne-Helene

20.10.2015 kl.19:19

Vi må spørre oss om hva som er godt for barna - dette må komme først, dernest voksnes behov. Det handler ikke om den enkeltes valg, men om samfunnets utvikling.

Er det virkelig godt for ungene med alle disse brytningene, der det ikke vet hvilken seng det skal sove til natten og neste natt? Hva med ungene som allerede har to hjem, trenger de virkelig et tredje?

Maria

21.10.2015 kl.22:54

Jeg jobber som pedagogisk leder i en barnehage, og er ikke for kvelds og nattåpne barnehager. Barna kommer jo til å ha rutiner som alle andre selv om de sover i barnehagen om natta, da kan de jo ikke være hjemme med en mor eller far som skal sove ut etter nattevakt på dagen. Hvem skal de være sammen med da? Kvelds vakter på et sykehjem varer ofte til langt over vanlig leggetid...

Men absolutt et viktig tema, er ofte et puslespill for familier som jobber turnus.

Bettan

27.10.2015 kl.19:54

Dette er ikke et tilbud for alle og hverman, men for de som jobber turnus...

De som faktisk har behov for det...

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits