Kjøp deg fri fra babyen!

(Skrevet i samarbeid med Philips Avent)

Jeg tror ikke jeg bare snakker for meg selv når jeg sier at mødre er tilstede stort sett hele døgnet rundt. Vi bærer, steller, trøster, koser, kler på, skifter, varmer, mater, vasker og gjør alt den lille krever av oss.  

Det sitter i ryggraden det å ta vare på denne nye lille bylten som gjerne er sulten hele tiden. I begynnelsen sover vi i økter på 1-2 timer, konstant avbrutt for å våkne og amme, selv om klokken er midt på natten og den verste nachspielnaboen ligger i sin tyngste søvn. Ett lite pip fra babyen - og vi er bråvåkne, selv om vi er helt fullstendig puddingtrøtte. Ved siden av ligger gjerne Pappaen som lett kunne sovet seg gjennom en atomkrig, når du selv våkner av at babyen bare trekker pusten litt tungt. Da er det lett å føle at man er den som har hovedansvar for å se til at babyen kommer seg fornøyd gjennom natten. Spesielt når man er eieren av den ofte etterspurte puppen.Det er lett å glemme seg selv litt bort i det hele. Man er både overarbeidet, nyforelsket og utmattet på samme tid. Det blir automatisk nedprioritert på alle ting som under normale omstendigheter gjør oss til glade mennesker med overskudd. Det være seg trening, venner, kafé, jobb, turer, hobbyer eller hva som gir en påfyll av energi i hverdagen.

Så plutselig sitter du der, da. I fin stil med håret rett opp, iført en flekkete joggebukse med en gulpeglut på skulderen og feirer ettårsjubileum for da ditt sosiale liv gikk hen og veltet som en sjøldau måke. La oss ta en kakebit for da pilatestreningen ble byttet ut med bekkenløsning og støttestrømper. En skål for barseltårer og betongpupper.

Jeg bare sier det. Mammalivet er fantastisk det, men det er slettes ikke bare bare å kombinere med ditt gamle liv.

"Førti kilo tung vogn med en baby som stadig må ha pupp og bleie? Pff, joggeturen blir heelt sikkert som før."

 

Én ting lærer man seg når man blir mamma: Verden forandrer seg. Derfor er mitt aller beste tips som følger -

Kjøp deg fri fra babyen! For å avklare: Du trenger ikke gi den vekk på Finn.no mot henting selv om det kanskje frister litt i de verste kolikkøyeblikk for en desperat mor som ikke har sovet på en måned, men det finnes andre løsninger som kanskje er mer langsiktig. Med baby nummer to føler jeg at jeg har blitt mye flinkere på å ta grep som er til mitt eget (og hele familiens) beste.

Jeg finner måter for å få påfyll av overskudd. Jeg innimellom sove en økt helt alene, midt på dagen. Uten å ha en tikkende sovebombe ved siden av meg som kan våkne når som helst, kreve å bli matet når som helst. Bare få flate fullstendig ut helt uten å ha avklart på forhånd at powernapen varer kun en halvtime. Snakkes i 2020, pus! Jeg tar en cowboystrekk.

Ellers jeg få lov å bruke ammehjernen min litt innimellom, sånn at den ikke slutter å virke helt fullstendig. Det står den i fare for å gjøre om jeg kun skal bytte bleier, snakke bablespråk og sitte på kjøkkenet med puppen på vift. En mer primal følelse er det vanskelig å finne, så her forsøker jeg å ta grep ved å rømme til en arbeidsøkt eller snakke med andre (mer) oppegående mennesker som har hjerner som fungerer bedre enn min mammahjerne.

Sosialt lag MÅ prioriteres. Det er lett å velge vekk når man har viktigere ting som skal gjøres og man føler at man aldri kommer ovenpå med gjøremål. Men nå har jeg faktisk med barn nummer to blitt flinkere på å forstå at det slettes ikke er egoistisk, men en viktig prioritering som gjør at du fungerer mye bedre som mor. Og som kjæreste.

For å få til å "kjøpe meg fri" fra babyen handler egentlig alt om at jeg må stole nok på andre til å overta ansvaret litt. Jeg kjenner mange mammaer som ikke tør å la pappa ta ansvaret fordi kontrollbehovet blir så stort med denne skjøre lille saken som pappa sikkert kommer til å sette seg på eller fore med øl og potetgull. Newsflash: Fedre er også foreldre. Det eneste du er bedre rustet til, er meierifunksjonen. Du har pupp, det har ikke han. 1-0 til deg. Men med litt nødvendig utstyr har han like gode muligheter for å ta like stor del samtidig som du kan amme OG finne overskuddet tilbake. Len deg litt mer tilbake. Frys ned melk og ha klart en flaske eller to i kjøleskapet når du trenger å være en annen plass - og vips: 1-1 på foreldrefronten. 

Kommer du på én annen ting du som mamma er bedre rustet til enn pappaen? Ikke jeg.

Max som baby for 4 år siden, på kafé og guttetur. Han synes pappaen var vel så kos som puppen :-)

Vi har forsøkt litt forskjellige flasker, men har sverget til Philips Avent sine produkter med begge barna våre. Avent er lett tilgjengelig både i matbutikker, babybutikker og på apotek, alt utstyret er kompatibelt med de ulike modellene og det er veldig greit når man bytter deler etterhvert som babyen blir større og bytter fra morsmelk til etterhvert kumelk, så tykk velling til Max på sengekanten som kveldskos etter barnehagen.

De fine Classic+ tåteflaskene er gjennomsiktige med millilitermål, men finnes nå også med Limited Edition-print i rosa og blått i en begrenset periode. I dag har Micki fått litt variasjon :-) 

Micki i dag, 3 mnd (og ikke heeelt ulik storebroren sin) elsker å ligge på pappas fang og få oppmerksomhet og varm melk.

Finnes i både rosa og blå Tåteflaskene har et lurt innebygget antikolikksystem som enkelt og greit går ut på at luften slipper inn i flasken gjennom en ventil på tuten/smokken og ikke går i magen til babyen som forårsaker magesmerter og gråt og slitne foreldre. Vi har aldri opplevd baby med luftsmerter, så her kan vi i alle fall gå god for flaskemating med bare lovord!

Flaskene er livsviktig for min frihet! I morgen skal jeg trene - uten baby. På torsdag skal jeg i et møte - uten baby. På lørdag skal jeg silketrykke i et studio som absolutt ikke er barnevennlig. Fantastisk å kunne ha mulighet til å få gjøre alle disse tingene, helt uten å måtte gi opp ammingen. Det gjør meg så godt, så godt!

For ingenting er vel som å komme tilbake til disse søte små etter man har fått savnet dem litt :-)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits