Ammende mødre som drikker vin. Fy!

Sett bort fra den der ene lille jentekvelden på byen dagen før jeg tisset på den kloke pinnen med to blå streker på (da vi konsumerte fargerike huladame-cocktails over en lav sko og jeg snakket om hvor fenomenalt det var å ha enebarn, hah!) har jeg gjennom hele svangerskapet holdt meg konsekvent unna alt av alkohol. Selvsagt. Jeg var plutselig gravid igjen, og vi var helt klart glade for nyheten selv om det ikke stod oppført i kalenderen vår for 2015. Oh well! Det var sånn det fikk bli - og all fest og moro ble effektivt byttet ut med en verre form for ekstrem-bakfylla uten å engang ha luktet på en kork. Alkoholfritt svangerskap er en selvfølge, og enda lettere når en knapt får til å drikke vann.

Etter 9 måneder i bur (føltes det som) føles det som absolutt frihet å få kroppen sin tilbake. Å få lov å gå opp trappen uten smerter, å få sove på magen! Ah! Og akkurat nå når appetitten er fullt tilbake igjen er det så utrolig deilig å få lov å ta seg et glass deilig vin igjen! Å spise spekeskinke og rare upasteuriserte oster. Deilig tunfisk! Jeg er ferdig å være gravid, la meg ta en skål for det. Skål!Men så var det mammapolitiet da. Du vet de som arresterer deg for å være noe annet enn 100% dedikert mamma som nærmest sitter OPPÅ ungen sin som om den var et gullegg som skal ruges på. De som ser på deg med jeg-er-bedre-mor-enn-deg-blikket når du sier du har latt babyen være med pappaen en halv arbeidsdag. Gud forby, han må jo ha ødelagt ungen til nå. Mammapolitiet er de som synes du ikke burde ha barnet i barnehagen lengre enn til klokken 2, når du selv kommer dinglende halv fem etter en egoistisk powernap. Enkelte medlemmer av mammapolitiet leser seg opp på hvilke frie radikaler som finnes i laksen og minner deg på det når du nyter lunsjen din og sender deg et spørrende blikk der du sitter med (helt sikkert forpestet) ruccola i munnviken. 

Ja, et av mammapolitiets mange ansvarsområder. Og dette vinglasset som er så tabu at jeg nærmest vil slå et slag for det. 

Mammapolitiet synes nemlig ikke at mødre og alkohol hører sammen. "Ehh, ammer ikke du??" spør de akkurat når du stikker nesen ned i glasset. Fruktig, fin vin. Mye sødme... kirsebær... men nå med et snev av kjerring. Det er litt som å invitere den litt overvektige venninnen din på middagsselskap, gi henne dessert og vente til hun setter skjeen i munnen for å spørre: "Eeeeh... Er ikke du litt for FEIT for den kakebiten der??"

De kunne like gjerne bare si det rett ut. "Ammende mødre som drikker vin. FYYY!"

Jo, jeg ammer!

Jeg har en baby, jeg er mamma, jeg ammer - og jeg tar gjerne et glass vin uten å føle på angsten av den grunn. Jeg ammer ikke barnet mitt når jeg ikke ville kjørt bil. Jeg tror heller ikke babyen har vondt av å få flaske innimellom, selv om enkelte tror de kan få separasjonsangst og verre til. Vi vet jo dessuten at babyer ikke tar skade av at mammaen har drukket et glass vin til middagen. De færreste mødre jeg kjenner har lyst å skade barna sine. 

Jeg drar dessuten lett fra babyen min i 5 timer fordi jeg vet at hun har verdens beste pappa hjemme som passer på henne og gir henne alt hun trenger. Jeg spiser også laks full av frie radikaler, puster inn byluften, drikker aspartam og spiser epler som ikke er økologiske. Jeg er (-tyvärr) en hektisk karrieremamma som dessverre ikke har tid til å dyrke mine egne grønnsaker og holde meg unna alt som kan skade babyen på makronivå. Men på tross av dette er jeg en temmelig ansvarlig mamma som setter pris på livet samtidig som jeg ønsker å ta de rette valgene. Takket være verdens mest geniale innretning og min nye bestevenn - den elektriske pumpen - har jeg virkelig hatt det fleksibelt med barseltid og amming og sosiale lag, møter, lanseringer og diverse. Har pumpet for å la Pappaen ta over der han kan, og gjett om det gir frihetsfølelse! Genialt! Håndpumpen jeg prøvde sist var alt for tungt og kjedelig. Krampe!

Jeg føler meg dessuten mye tryggere denne runden - og avslappede mødre blir glade mammaer. Spesielt når de blir servert et lite (eller litt større) glass rødvin til søndagsmiddagen av kjæresten som står på lur på kjøkkenet med en bag-in-box som gjør at vi ikke må drikke hele flasken når vi har åpnet den, men bare nyte litt små doser når det passer. Perfekt :-)

Du er ganske safe om du først ammer, så spiser middag og drikker vin - venter et par timer og ammer igjen. 

Barsel-bag-in-box 

Dessuten har jeg ikke dårlig samvittighet for å til og med ta et ekstra glass vin om dette er konsekvensen:

(Så fint med fantastiske pappaer som er ganske så gode på å ta vare på barna, de også)

Velkommen inn i 2015, hvor mødre også kan være andre ting enn bare ammestasjoner! 

Skål for ansvarlig vindrikking!

 

22 kommentarer

Maren

06.09.2015 kl.17:37

Alkohol og barn tar jeg helt avstand fra. Barn bør apsolutt ikke se og oppleve dette. Men selvfølgelig bør mødre også kose seg iblant og skal det være alkohol med i bildet bør dette skje uten at barna skal oppleve det:).

Anja

06.09.2015 kl.17:47

Blir nesten religiøs av å lese dette. Amen! Fantastisk og viktig(!) innlegg.

Astrid

06.09.2015 kl.17:50

Maren, det er jeg helt uenig i. Jeg tror at barn som vokser opp med en fornuftig forhold til alkohol i hjemmet har et mye bedre utgangspunkt når de selv blir voksne. Et glass vin til middagen skader ingen!

Tonje

06.09.2015 kl.18:32

Helt enig med Astrid her. Jeg har vokst opp med en alkoholiker, det unner jeg ingen. Men jeg er så absolutt av den oppfatning at barn ikke tar skade av å se voksne kunne ta et glass vin eller en øl til maten eller på en varm sommerdag uten at det skal være en stor greie. Jeg tror at når noe blir hysj og fy og gjemt og gjort til noe som barn ikke må se at man kan ende opp med et vridd syn og forhold til det.

Cathrine

06.09.2015 kl.18:46

Faktisk så er det forsket på det med amming og alkohol. Alkoholen går ikke over i blodet, man kan faktisk ha hele 1,1 i promille før det påvirker barnet ved amming. MEN dette er noe de som forsker på det ikke kan gå ut med offentlig! Og jeg mener heller dermed ikke at man skal drikke å amme samtidig, men et glass vin eller øl skader absolutt ingen, alt med måte:))

Inspirato.blogg.no

06.09.2015 kl.19:44

Tonje: Enig med det at ingen barn fortjener å bli eksponert for voksne med et usunt forhold til alkohol! Men at de får se foreldre håndtere og begrense alkoholinntak tror jeg er med på å forme deres eget syn på det. Et sunt forhold til vin og mat er en stor glede - og må ikke forveksles med misbruk og alkoholisme. Det tar jeg også selvsagt sterk avstand til å bagatelisere!

Benedicte

06.09.2015 kl.20:15

Amen sister!

Kan du forresten skrive litt om dine erfaringer med elektrisk brystpumpe sålangt? Jeg fikk en jente 3 dager før deg og har tenkt å kjøpe en pumpe snart, slik at pappaen også kan mate litt i ny og ne. Har også planer om å ta storebror med på kino snart, bare oss to :)

Inspirato.blogg.no

06.09.2015 kl.21:17

Benedicte: Oi, gratulerer med bebis!! Nesten samtidig jo :-) Du, kort oppsummert: Få deg en elektrisk pumpe med en eneste gang! Det har reddet hverdagen min så veeldig. Jeg visste ikke helt om de fungerte og så for meg at det tok så sinnsykt lang tid osv osv. Så da jeg testet den på baby nr. 2 ble jeg bare superpositivt overrasket og har brukt den flere ganger i uken. Bare denne uken har jeg vært på sikkert 4-5 ulike tilstelninger der jeg har vært avhengig av å være babyfri, og da har jeg bare pumpet litt samtidig som jeg har ammet om morgenen, og vips - en ekstra flaske klar i kjøleskapet som pappaen bare popper i et vannbad 3-4 minutter og fyrer i babyen når hun begynner å tygge på knokene sine. Har du noen ekstra flasker/bokser frosset ned i fryseren har du jo alltid om det skulle bli krise og du må løpe ut i noe greier. Nå føler jeg meg så fri til å gjøre hva som helst. I går feks. hadde vi besøk av besteforeldre og vi foreldrene fikk dra ut -helt alene- for å handle husgreier og maling og styr, vi var borte i 5 timer!! (Med baby på 6 uker er ikke det så aller verst altså..!?) For oss har det vært gull verdt, så kan ikke annet enn å anbefale varmt! Vi har en Avent pumpe, tror den kan kjøpes på de fleste babyutstyrsbutikker. Lykke til med forsøket og tvi, tvi!

06.09.2015 kl.22:23

Små barn trenger ikke lære å ha et sunt forhold til alkohol. De trenger ikke et forhold til det. Alkohol skal nytes uten barn. Å lære om alkohol og dens nytelse og skadevirkning kan vente til uti ungdomsskolen et sted, selvsagt uten å drikke det før man passere 18 år.

Inspirato.blogg.no

06.09.2015 kl.22:58

Anonym: Jeg kommer ikke til å fortelle fireåringen min om "alkohol og dens nytelse og skadevirkning" i det hele tatt. Jeg kommer til å vise han at mamma gjerne kan gå på restaurant sammen med ham og resten av familien, spise en god middag og ha et glass med noe rødt oppi uten at det var noe mer enn akkurat dét.

For han/dem skal det oppleves likegyldig om jeg har vin eller eplejuice i glasset. Barna skal alltid føle at mammaen sin føles like trygg. Jeg kommer aldri til å være BERUSET foran barna, og her er det en stor forskjell.

Men det var ikke det som var saken her, det var amming og alkohol - og jeg hadde ikke nevnt noe om retten til å drikke foran barna. Som regel sover de jo når vinen er fremme, eller jeg er ute en kveld - så det var liksom ikke egentlig relevant. Men jeg er ikke bekymret om de er våkne under middagen og får med seg at vi drikker fra litt andre glass.

A

07.09.2015 kl.10:57

Hei, hvor tidlig begynte du med flaske? Og tok datteren din den med en gang? Venter på at mini#2 skal komme hvilken som helst dag nå, og vil gjerne ha litt av den friheten jeg har nå:-) Mini#1 tok aldri flaske (tror jeg begynte for sent), så hun var lenket til puppen til hun var 8 mnd!!! Tror ikke jeg klarer å være så lenge isolert igjen!!

Noen gode tips å komme med? Leser du pumper om morgenen-får du nok til ett måltid da?

Har tatt frem den elektriske pumpen jeg kjøpte inn til sist gang og håper denne babyen vil gi mamma litt alenetid:-)

Inspirato.blogg.no

07.09.2015 kl.11:21

A: Datteren vår liker ikke smokk, men hun har ingen problemer med flasken! Vi testet den allerede på 4. eller 5. dagen uten at det var noe problem. Hun synes det er helt topp! Jeg kan sikkert pumpe litt når som helst på dagen, men det er mest melk om morgenen og aller lettest å bruke pumpe samtidig som babyen dier, for da er utdrivningsrefleksen sterkere og det kommer lettere ut melk. Jo mer du ammer/pumper jo mer melk produserer jo kroppen, så det er bare fint om man gjør det jevnlig tenker jeg. Jeg merker at produksjonen min går ned når jeg har søvnmangel og holder på med mye stress. Samme med dager der jeg får i meg for lite mat og drikke. Så beste tips er vel å sove mye, spise sunt og godt, drikke masse og pumpe/amme jevnlig. Men alle er forskjellige så du får bare se hva som fungerer for deg! Lykke til! Den friheten du får med pumpen er uunnværlig når du har opplevd den. Kjempegreit om man får det til!

norastavne

07.09.2015 kl.12:04

AMEN! Gud så deilig å lese at det finnes andre mødre som heller ikke dyrker sine egne grønnsaker og er "perfekt". Mammapolitiet kan gå å legge seg! Dette var god lesing, som balsam for ørene! Digger deg og bloggen din!!

Anne

07.09.2015 kl.12:51

Å herregud blir GAL av gærne mødre. Et sånt sykt avstandsforhold til alkohol (ja du leste riktig) og alt av matvarer som er farlig - DET er usunt. Man får heller ikke ta seg et glass før man blir forbundet med en alkoholiker.

Her skal man sitte inne med ungen på puppen til han/hun er 5 år, lykke til med det!

zena zuza

07.09.2015 kl.16:09

Frem til nå har jeg egentlig levd i trua om at alkohol er livsfarlig under amming, men skjønner nå at det kan være skrekkpropaganda fra mammapolitiet. Greit å ha i bakhodet om jeg noen gang blir ammende :p

Men når det gjelder alkohol og barn... Det er langt bedre å vise ungene en fornuftig holdning til alkohol enn å holde de helt adskilt fra dette. For plutselig blir de tenåringer (eller eldre) og de vil oppdage at alkohol finnes overalt. Hele tiden.

Med grunnleggende, gode verdier så vil man, i de fleste tilfeller, kunne ta de riktige valgene og forhåpentlig unngå å ha den norske flatfylla som standard når det er alkohol inne i bildet.

Inspirato.blogg.no

07.09.2015 kl.16:20

zena zuza: Enig med du!

Tone L

11.09.2015 kl.12:03

Hurra helt enig!!!!

Yvonne

30.09.2015 kl.10:36

Er dette mindre nedlatende mot de som lar være å drikke alkohol og etterlate babyen hos pappa i lengre perioder, enn du har opplevd at de har vært mot deg? Det er ikke ment som en "mening", jeg er genuint nysgjerrig på hva du tenker om det.

Inspirato.blogg.no

30.09.2015 kl.11:02

Yvonne: Mener du om jeg har noe i mot folk som velger å drikke alkohol? Absolutt ikke, hvorfor skulle jeg? Jeg bare synes mammapolitiet tar jobben sin litt i overkant alvorlig til tider. Det er bare veldig i tiden å være overdrevent forsiktig og varsom. Alt skal defineres, reguleres og voktes over. Jeg tror at sunn fornuft kommer man langt med. Om folk vil totalunngå alkohol av en eller annen grunn, for all del! Det samme gjelder økologisk mat, hjemmesnekrede leker og tv-fri oppvekst. Men de trenger ikke fortelle andre at de gjør en dårlig jobb om de ikke velger det samme.

Ingrid

30.09.2015 kl.11:20

Åh, gud så deilig å se at ikke jeg er den eneste med denne tanken.

Tar du et glass vin så er kroppen vår så fantastisk at den renser fort bort alkoholen og det er ubetydelige mengder i morsmelken.

Jeg fikk ei jente 1 dag før deg (på Ullevål!) og kan ikke få sagt nok mange ganger at pappa er ikke barnevakt, og jeg stoler helt og holdent på at lille mini har det som plommen i egget med han alene uten meg.

Og de som snakker om forholdet til alkohol, snu nesa mot Danmark. Langt mer avslappet forhold til alkohol enn i Norge. Hvorfor? Jo, blant annet fordi foreldrene lar sine barn vokse opp med vinglasset synlig, samt lar de smake når de blir gamle nok. I Norge drikker ungdommen seg dritings på ulovlig kjøpt alkohol av en eldre bekjent.

Jeg stemmer for et avslappet forhold til alkohol. MEN, når det er sagt.. mini kommer ikke til å se meg beruset. Der går en grense.

Inspirato.blogg.no

30.09.2015 kl.11:25

Ingrid: Veldig enig! Fyll og barn hører avsolutt ikke sammen - og jeg skjemmes grovt når jeg ser folk som utsetter barna sine for egen rølp og fest. Men alkohol er og bør ikke være synonymt med "FULL". Vin hører hjemme sammen med god mat og behersket inntak og det tenker jeg er fint at barna lærer før de kommer i ungdomstiden og får nok av valg de skal ta. Jeg har aldri vært full foran barna og vil aldri være det heller. Bra å poengtere!

Sigrid

30.09.2015 kl.16:04

Det er overhodet ikke farlig å drikke alkohol når man ammer. Det er kun de første 6 ukene man skal la det gå 3 timer mellom hver enhet man drikker. Etter det kan man fint amme og drikke vin samtidig, man drikker seg jo uansett ikke synlig/betydelig beruset når man samtidig skal passe på et lite spebarn. Melken får samme promille som mor har i blodet, dvs nesten ingenting. Si at man drikker seg til så mye som en promille 1 (da må man drikke noen glass vin først) har altså melken 1 PROMILLE alkohol, som jo er ingenting. (til sml har øl 4,5 PROSENT). Man trenger heller ikke å pumpe seg og kaste melk, da promillen i melken synker i takt med promillen i mors blod. Grunnen til at de nasjonale retningslinjene er strengere enn dette er fordi de skal gjelde for en hel befolkning og man er generelt tilbakeholden med å "anbefale" alkohol til folk som har ansvar for småbarn.

Hilsen lege

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits