Hva er viktig når barnet får nye søsken?

Det er konkurranse på gang. Det nye nurket har kommet hjem fra sykehuset, og plutselig omtaler alle denne fremmede lille klumpen som søtnos og hele verdens navle. 

- Se så søt, da. 
- Næmmen, for noen deilige små tær.
- Hysj, ikke bråk! Babyen sover.
- Herregud, hun er til å spise opp!
- Ikke nå lille venn, Mamma må passe på babyen. 

Er det rart storebror eller storesøster synes det er litt vanskelig? Plutselig er det to som må dele oppmerksomhetspotten, Mamma er sliten og litt uinteressert, Pappa må passe på at alt er på stell og har kanskje ikke så mye tid til å leke sammen lengre som før. 

Vi har forsøkt å være litt føre var, men jeg må innrømme at det er en utfordring! Jeg har jo bare begrenset mengde energi og tid til rådighet og jeg føler ikke jeg får strukket til og vært nok tilstede. Det kan være greit å planlegge noen grep for å unngå den verste smellen som ferske storesøskenforeldre lett kan gå på. Hva slags erfaringer har dere?

Et par grep har vi bevisst gjort så langt:

Da storebror kom hjem fra ferien og lillesøster var 3 dager gammel, tok vi oss først god tid til å se han, snakke med han, fortelle han at vi hadde savnet han og at det var jammen godt å ha han tilbake igjen. Han ville selv bort til lillesøster med én gang og hang seg spesielt opp i hvor søte små babytær hun hadde. Etter introduksjonen hadde vi stilt opp alle bamsene hans i sengen, og utrustet dem med gaver til han. Vi fortalte han at alle bamsene også hadde savnet han og at de synes det var veldig stas at han hadde blitt storebror. Inni alle de ulike gavene hadde vi pakket inn kun ting som handler om aktiviteter som han kan gjøre sammen med oss. Drage, ny fotball, sykkellampe og hansker, typiske ting vi kan ta med i parken. Han synes dette var koselig gjort av bamsene - og veldig stas.

Ellers har vi forsøkt å omtale babyen til han som "lillesøsteren din" og å sette fokus på at han nå har blitt storebror - og vekke ansvarsfølelsen og eierskapet hans til dette nye vesenet. Og når vi har møtt folk har vi passet på å holde fokus på at nyheten er at "Max har blitt storebror" fremfor "Vi har fått en ny baby". 

Det er lett å glemme seg vekk og fokusere mest på den lille som tross alt krever mest.

Det er lite tid til andre ting enn babyen. Andre folk blir lett nedprioritert, og ting som å sjekke mail eller sosiale medier kommer litt i andre rekker. Forsøker å holde mobilbruken til et minimum i løpet av den tiden jeg bruker sammen med de to minste. Og så forsøker jeg heller å være litt ekstra effektiv på en stille kveldsstund, for eksempel. Det er lett å surre bort tiden om man bare ser i skjermen...

Vi har passet på at det blir mer Pappatid. Tid til sykling, lek, at han får bli med på ærender og være litt stor og viktig. Han forstår heldigvis at Mamma akkurat nå er mye utilgjengelig for lek pga amming, stellestund eller legging. Men når tiden er moden, håper jeg at vi kan ta faste storebror-og-mamma-stunder der kun vi to tar en tur ut og gjøre noe koselig sammen. Kinodate eller sykkeltur i parken, for eksempel. Helt uten barnevogn og babysnusking. 

Masse ros til storebror som er flink å passe på lillesøsteren sin. "SÅ flink du var å hjelpe meg med å stelle henne! Du er jammen en flink storebror" - ser ut til å hjelpe mye for ansvarsfølelsen og stoltheten over å få ta del i hele opplevelsen. 

Og så kan man kanskje fake at man har overskudd og interesse til å høre på røverhistorier, selv om man egentlig sover på innsiden.....

Med litt mestringsfølelse og mye lek og moro blir det god stemning.

Babyen sover dessuten store deler av dagen, så det er lett å bruke pausene på turer som storebror får gleden av.

Nå venter en dag med lekeland og isspising. Ute er det fellesferie og lett regnvær. Byen er så stille og rolig. Slettes ikke feil :-) Hvordan taklet dine barn å få småsøsken?

Hva er dine beste tips for å forebygge sjalusi og følelsen av å bli utestengt?

 

 

8 kommentarer

Lene

21.07.2015 kl.12:40

Min nr 2 er 5,5 mnd og vi opplever fortsatt litt sjalusi nå og da med vår snart 4-åring. Det er viktige ting dere fokuserer på, og vår sønn fikk også gaver i starten- og ble involvert.

Særlig pappan har blitt testet mye, det var akseptabelt at jeg hadde henne som du skriver. Det kan være utfordrende til tider men alt er en overgang og snart er hverdagen som den alltid har vært. :-)

21.07.2015 kl.14:59

Dere er flinke, det må jeg si. Og så er det viktig at besøkende ser storebror først, at også han får en liten pakke, ikke bare den lille.

Som nybakt bestemor til nr to så har jeg erfart at en av tingene jeg kan gjøre er å ta babyen med på en liten trilletur, da får den eldste mamma og pappa helt for seg selv en liten stund.

Bare tenk tanken; hvordan ville jeg reagert om jeg måtte dele min kjæres oppmerksomhet med et menneske som bare flyttet inn her? Hmmmm....ikke så greit det 😉

Nina

21.07.2015 kl.17:25

Vi gjorde mye av det samme som du skriver her :) Det jeg la merke til var at det var kjempestas å høre fra andre at "har du blitt storebror du da! Så artig" de 10 første gangene, så ble han kjempelei og unngikk og svare til slutt. Det var best at han fikk fortelle det selv under samtalen, da var han kjempestolt og ville vise frem lillebror ;)

Aina

22.07.2015 kl.10:01

Takk for gode tips! Har ikke så mange tips å komme med selv, men er enig med hin som skriver at det kan være positivt at storesøsken selv får fortelle til andre at h*n har fått småsøsken. Det blir nok mer eierforhold til lille krabaten da kan jeg se for meg!😊

worldofliz

23.07.2015 kl.11:35

Syntes det virker som dere klarer det der bra :) Dere er i alle fall bevisst på det og bare det hjelper jo :)

Inspirato.blogg.no

23.07.2015 kl.21:29

Nina: Du sier noe der! Skal være litt obs på det :-) Enn så lenge er han bare veldig veldig stolt, men det kan jo hende han blir lei av alt det fokuset.

Frida

23.07.2015 kl.22:08

Jeg hørte en gang noen som sammenliknet det å få småsøsken med at mannen i huset plutselig skulle komme hjem med ei ny dame. Hun skulle ligge mellom oss, og det var på henne fokuset var. Man har ikke noe valg, og er kommer det noen vilt fremmed som alle syntes var supersøt og som skjøv en til side. Dette er så klart satt litt på spissen. Men scenarioet gjør jo at en kanskje blir litt mer bevisst på at ikke nødvendigvis storebror/søster er så inmarri happy over at det kommer noen å dele oppmerksomheten fra mamma og pappa med. Så superdupert at dere er bevisste på det, også er jeg heeeelt sikker på at de kommer til å sette stor pris på hverandre i fremtiden:)

Ida

24.07.2015 kl.22:55

Her var det mange gode tips! Vi ville forhåpentligvis gjort mye av det samme dersom storebror var litt eldre. Men han var bare 22 mnd gammel da lillegutt ble født, og skjønte neppe at han skulle bli storebror. Altså, selv jeg slet med å ta innover meg at det faktisk skulle komme en baby til..

Vi fokuserte derfor ikke på storebror-rollen i det hele tatt, for det ville han ikke forstått. Istedet gav vi masse kos og oppmerksomhet da vi møttes igjen etter sykehusoppholdet, og de første ukene snakket vi knapt om den nye babyen når storebror var der. Han fikk heller oppdage lillebror i sitt tempo. Plutselig så han at det lå en liten bylt i vugga eller i fanget til en av oss, og det var jo litt spennende. Passet selvfølgelig på å rose masse når han klappet babyen. Men om han var uinteressert og heller ville leke med oss, var det også helt greit.

Folk tenkte sikkert vi var rare som fokuserte så mye mer på det store enn på det lille barnet etter fødselen. Men en nyfødt baby sover jo hele tiden og trenger lite i starten. Det fungerte ihvertfall for oss! Har hatt lite problemer med sjalusi.

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits