Oppskriften på en vellykket barnebursdag

Tiden har kommet. Barnet har igjen bursdag, og man vrir hjernen etter ideer for å snekre sammen en fest som blir bra for både de store og små. Kanskje spesielt de minste, men det hjelper om ikke mor må skrapes ned av veggen etterpå av utmattelse. Man tenker gjennom en rekke ting som egentlig bare gjør en mer i tvil. Hvem skal vi invitere? Hva med om det kommer for få? For mange? Har vi plass hjemme? Kommer ungene til å rasere huset? Får vi underholdt dem? Blir det for mye sukker? Hva gjør vi, hjelp!

For oss som har barn født på sommerhalvåret - så får man mye gratis om man har et kurant sted utendørs man kan invitere til. For oss som bor i Oslo, har vi luksusen med mange flotte parker med grønne områder og superkule lekestativer. Grillområder finnes det også. Dere på landet har kanskje gleden av egen hage eller skog?

I går hadde vi monsterfin bursdagsfest for 4-åringen ute i Marienlystparken på Tusentrippen ("Lekern") - som ikke er alt for langt unna oss. Vi var rett og slett superhappy med hvordan det ble! Noen enkle og morsomme ideer samt bra førarbeid gjør susen!

En ting som snakkes mye om for tiden (med rette) er utfordringen med å velge ut og eliminere barnas bursdagsgjester. Hvem som er bestevenner, hvem som ikke skal komme og så videre. De er for ung til å ha en klar mening om dette selv og man risikerer å la noen av de små føle seg utelatt når de er sammen i en gruppe til vanlig i barnehagen. Vi ønsket å la alle i hans daglige omgangskrets føle seg inkludert. 

Ved å arrangere utefest slapp vi å utelukke noen pga plassmangel eller bekymring for å ikke få planlagt dette godt nok. Vi bestemte oss for at absolutt alle 35 på avdelingen i barnehagen fikk komme, og flere venner med barn ble det også plass til. Det er jo godt for barna i barnehagen når de snakker om det - at ikke noen der føler seg utenfor. De som ikke kunne komme var allerede bortreist, så da var det greit. Så dette ble så fint og behagelig at det definitivt blir gjentatt flere ganger!

Her er gårdagens liste med suksesskriterier for en kanon barnebursdag som ikke krever verken sinnsyke forberedelser eller et halvt sparefond. Det krever kanskje litt tid og kjærlighet, men det er småtrollene vel verdt.

 • Et uteområde med aktiviteter for barn 
 • Godt vær uten regn og for mye vind
 • Fargetema for ballonger, pynt og stæsj. Vi valgte turkis og monster som dagens tema.
 • Masse gjester (Man trenger ikke begrense seg like mye når det er plenty av plass ute. Vi hadde plutselig 50 gjester uten at det var et problem! Topp stemning!)
 • Ventepølser på grillen som serveres etterhvert som gjestene ankommer
 • Lemonadedunk med tappekran. (Fyllt til randen med is, lemonaden pimpet med litt blåfarge for å bli MONSTERLEMONADE. Refill på 10-litersdunk.)
 • Buffét med løpe-til-og-fra-bordet-mat (Alt må kunne spises stående, spesielt med tanke på aktive unger som leker gjennom festen)
 • Fruktfat med porsjonsstørrelser, fruktspyd og pinner for å plukke biter. Gjerne servert i underholdende form, som fra gapet til en hai-vannmelon med skumle tenner og en "fruktfisk" der fruktspydene er piggene.
 • Horn med ost og skinke (eller annen lett mat som kan løpes rundt med)
 • Barnevennlige muffins/cupcakes med temafargepynt
 • Monstergelé fra gjennomsiktige skåler med godteriormer i bunnen
 • Bananbrød, brioche, kjeks med morsomme farger etc.
 • Snacks man ikke blir alt for klissete på fingrene av
 • Stor pakke våtservietter siden det BLIR kliss uansett.
 • Engangstallerkner, kopper og bestikk. (Når festen er over, er den fri for oppvask og ingenting er knust!)
 • Sitteplasser og nok mat til voksne også så slipper man barnevaktansvaret for 30 småtroll. 
 • Piknikpledd for de som foretrekker å sitte/ligge på bakken 

Kort oppsummert: Gode forberedelser FØR festen, alle i barnehagen/klassen får komme og ingen er utelukket, nok mat til både store og små. Romslig uteområde der ungene underholder seg selv og de voksne kan sitte og kose seg, porsjonsstørrelser og selvbetjening på mat og drikke, uformell stemning og godt vær.   

Planlegging og innsats FØR festen. Deretter kan man nyte oppturen i at man slipper å løfte en finger etter gjestene har ankommet - eller dratt.

All baksten ble gjort kvelden før, men pynting og jåling kan gjerne gjøres på stedet for å unngå fullstendig kollaps på turen.

Planlegging er cluet! Minicupcakes med turkis stjernepynt på en seng av minimarshmallows!

Turkis gikk igjen, men andre farger fikk også bli med. Fruktfisken var innertier.

Piknikkurven er fyllt med nybakte ost&skinke-horn. Pappaen blåser ballonger og varmer grillen til ventepølsene. Vi brukte to timer for å klargjøre bordet før våre 50 gjester ankom i solbriller med piknikpledd under armen. Smooth sailing! Og litt heldig med været.

Jubilanten fikk prøvd tålmodigheten litt før tiden var inne, men hjalp likevel tappert til med både flamingopynt og pådekking.

Og endelig kom det jammen gjester!!

Gaveåpning med ventepølser til alle hadde ankommet! Glad gutt prøver å lese kortet selv.

Buffét og selvbetjening sparer verten og vertinnen for MYE arbeid.

Små fingre som forsyner seg av morsom snacks :-)

Vi tømte 20 liter sitronlemonade tilsatt et hint av (monster)turkis farge. Selvbetjent løsning fra dunk med is i. Iskaldt, genialt enkelt og godt! 

Populære fruktspyd med mango, vannmelon, drue og jordbær.

Fruktfatet hadde selskap helt til det var tømt og fruktfisken med spydene hadde veltet.Noen av foreldrene fikk veltet seg litt på gresset også.

Barna så vi ikke mye til - de storkoste seg på lekeområdet mens vi spiste og ble solbrent på nesetippen. Med taubane, klatrestativ, lekeapparater, sandkasser og husker trenger man egentlig ikke arrangere mer underholdning!Neida, det er ikke spyleveske som står på benken - det er monsterlemonade ;-)

I dag spiser vi restekake og koser oss med de fine gavene. Lego skal bygges og såpebobler skal blåses.

Vel blåst! 

12 kommentarer

Planlegg.no

15.05.2015 kl.13:18

Dette er ut som en topp bursdag!!

Deler ditt syn på at det er viktig å planlegge FØR bursdagen. Syns du har vært kjempe flink!! Flere burde følge eksempelet ditt.

Som du skriver i starten er det mange ting en lurer på når en skal planlegge bursdag, og derfor satt jeg meg ned å laget en hjemmeside som hjelper deg med disse tingene. Her finner du blant annet en steg for steg huskeliste, en stor DIY, forslag til leker og hjelp med invitasjoner.

Det ser ikke ut til at du trenger så mye hjelp med dette ;) og jeg gleder meg til å se hva mer kreativt du kommer med :)

Inspirato.blogg.no

15.05.2015 kl.13:33

Planlegg.no: Så gøy da! Gode råd er dyre når man begynner å få det travelt! Da er det helt topp å ha gjort unna innkjøp og bakeliste før tiden er der. Enig :-)

Vannmelonen var bursdagens høydare! Det skal vi gjøre mer av!
Høres ut som en topp feiring! SÅ gøy at dere planla og gjorde det slikt, må være veldig morsomt for jubilanten :)

Inspirato.blogg.no

15.05.2015 kl.14:56

Karoline Stensrud: Han var veldig fornøyd! Litt overveldet mtp antall gjester og alle de fine gavene, men bare smørblid dagen lang! Gledet seg til han ble 5 år. Og i alle fall 7...!

Lise

15.05.2015 kl.19:50

Så masse fint! Så knall ut det der:) Jeg lurer bare på hvordan dere gjorde det med benker/bord? Var det så mange i parken som dere kunne "okkupere"? Var det noen av de andre som var der som så ut til å reagere på at dere var så mange? Jeg bare lurer:) Det høres ut som en fin måte å feire på, men hadde følt litt på at jeg invaderte opplegget til de som hadde bursdagen om jeg hadde kommet med poden for å leke og det feiret 50 stk der:) Men må medgi at det virker veldig ålreit å kunne feire ute:)

Inspirato.blogg.no

15.05.2015 kl.20:01

Lise: Benkene stod ferdig oppstilt - og vi kjørte dit i god tid og var heldig med at det ikke var andre som hadde tatt dem. Man skal vel ikke ha dårlig samvittighet for å okkupere benkene når man ikke kaster bort folk derfra? Det hadde i hvert fall ikke vi :-) Det var andre barn i parken samtidig som også lekte der, og det var et par familier som grillet litt lengre bort ved bordene som var separate. Det var ingen problemer der! Parken er så stor at det er god plass til alle. Ved bordene var det kun oss som var en del av festen. Ingen invaderte for oss i det hele tatt, og vi forventer jo at andre bruker parken som vanlig selv om vi er der!

Anbefales!

Camilla ingebrigtsen

15.05.2015 kl.23:58

Heisann- lurer på hvor lemonadedunken er fra? :)

Inspirato.blogg.no

16.05.2015 kl.08:11

Camilla ingebrigtsen: Kjøpte den fra House Doctor for et par-tre år siden. Siden da har jeg sett dem overalt. Granit, Åhlens, Clas Ohlson tror jeg har lignende om ikke HD fremdeles fører dem da :-)

Caroline

16.05.2015 kl.18:51

Så fint du stelte i stand! Og den limonaden så deilig ut, hvordan lager du den?

Inspirato.blogg.no

16.05.2015 kl.21:38

Caroline: Hadde vi ikke laget så mye som 20 liter, hadde jeg laget en skikkelig god lemodade som tar hakket mer tid - med sitronsaft, hakket sitronmelisse eller mynte, gjerne bittelitt ingefær og honning. Men i går ble det lett/hurtigvarianten som var fra flaske! (Tilsatt monsterblåfarge også da) Tror den førstnevnte slår an aller best hos de voksne ;-)

Maria

16.05.2015 kl.22:54

Fantastisk vannmelonmonster, en god idé som nok blir kopiert ved neste bursdag! Haha, måtte le litt: da du i forrige innlegg lenket til gamle innlegg begynte jeg å lese litt i arkivet (du skriver bra!!), og fant blant annet dette: http://inspirato.blogg.no/1296400330_gud_s_trendy_dere_er_.html

- er det ikke CUPCAKES på STATIV som synes der på bordet?? :) Tidene forandrer seg, og sånne småkaker gjør seg unektelig i barnebursdag! Hadde samme holdning som deg for 4-5 år siden (da barnløs), men innser jo nå at bittesmå kaker med mengder av søt krem og glorete godis på toppen er høydaren hos de små gourmetene.. Takk for bursdagstips!

Inspirato.blogg.no

17.05.2015 kl.09:05

Maria: Haha! Bra arkivdykk! Jeg har smilt av det samme ;-) Det var litt mye cupcakes i alle retninger da jeg skrev innlegget. Heldigvis har trenden gitt seg litt nå. Jeg synes det er/var helt meningsløst med instagram-mattrender som kun er basert på utseende, ikke kvalitet i innhold :-) Barna derimot synes det er veldig stas. Jeg er ikke kakemonster i det hele tatt, jeg er mer fan av monstervannmelonen! Men i dag gleder jeg meg faktisk skikkelig til å spise pavlova, DET er kake jeg liker :-) Gratulerer med dagen, forresten!

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits