La barnet lære å svømme

Noen har stuntbarn som bare hiver seg ut i vannet med den største selvfølgelighet - før de vet om det er kaldt, dypt eller om noen i det hele tatt ser på. Andre er mer skeptiske og synes en tur i en temperert badestamp er skummelt nok, for ikke å glemme frykten for den store shampoflasken som de vet fører til en våt dusj over hodet. Men enten de søker til vannet som en fisk eller skyr badekaret som en sommertørr kattepus: De burde lære å svømme. Helst så tidlig som mulig. 

Jeg leste noe sånt som at bare 50% av landets 10-åringer har tilfredstillende svømmekunnskaper, og at færre og færre lærer å svømme. Det er jo for ille at det nå finnes voksne (og friske) nordmenn i dag som rett og slett ikke kan holde seg flytende om de skulle ramle ut av en båt eller av en brygge. Så svømmetrening har vi tenkt å følge opp jevnlig - og anbefaler alle foreldre å vurdere hyppigere kontakt med det våte element helt fra barnet er nyfødt. Det er jo faktisk ganske lett å glemme bort når man ikke har basseng som en del av hverdagen. Men kanskje vi kan prøve litt hardere? Når barnet er senest 4-5 burde det være modent nok til å kunne lære seg endel øvelser som gjør det tryggere i vannet.

Vi har en badeglad gutt på snart 4 år som elsker å plaske i vannet, men som er av den forsiktige typen som ikke hiver seg uti ting uten at han vet at det er relativt trygt. Han vil helst ha en trygg hånd å holde i og se at andre gjennomfører før han selv hopper i det. Han vil gjerne, men er ikke en av de tøffeste fiskene.

Sommerferien er jo for de fleste en super mulighet for å bedrive vanntilvenning og den første svømmetreningen. Nå som vi har vært på ferie har vi hatt masse kontakt med vannet, både i barnebasseng og i voksenbasseng. Jeg kan vise noen eksempler på hvilke øvelser som har vært supre å starte med for å få både mestringsfølelse og forståelse av hvordan det føles å flyte rundt / lande i vannet. 

Første øvelse: La barnet bli glad i følelsen av å være i vannet.

Det skal være lystbetont og føles trygt og godt. Om barnet har en kjent og trygg voksenperson å sitte i armene til, er det mye lettere å gi gode følelser rundt det å ha et ukjent element mot kroppen. Avslutt gjerne tidlig - mens leken er god, slik at barnet husker opplevelsen som noe godt de vil prøve mer av senere. 

Deretter er det fint å snakke om vannet sammen. Om hva dere har gjort og hva dere skal lære neste gang. At man skal "lære å svømme" er kanskje litt for abstrakt og langsiktig og setter ideer i hodet om at man skal mestre noe man ikke er klar for.

Men å snakke om separate øvelser som at man skal "øve på å hoppe uti vannet" eller kanskje "blåse bobler under vann" er noe håndfast og enkelt som gir mestringsfølelse når man har vært gjennom opplevelsen og på forhånd hadde vissheten om hva man skulle gjøre.


Et steg av gangen. Det aller viktigste er å ikke presse eller tvinge, men å oppfordre og vekke interesse for å teste ut litt mer og litt mer.


Her er sikkert barn ekstremt forskjellige, og noen synes det å plumpe uti er verdens smaleste sak. Andre trenger litt mer tid og synes vannet er noe man helst ikke er for brå med. Spesielt når man har vasset rundt i det trygge barnebassenget i dagevis og innser at det neste bassenget nærmest er bunnløst.


Det er deretter fint å øve på å tørre slippe Pappa og kun holde seg fast i en kant eller en stige etc. Å bare godkjenne at selv om man ikke har bunn under føttene, føles det trygt og greit å holde seg i noe. For det er jo i utgangspunktet aller, aller tryggest å klamre seg fast i en sterk papparygg og lett å få panikk om man plutselig er helt alene.


Når vannet føles greit og man innser at dette kanskje er ganske gøy, kan man øve på å kjenne litt på å flyte rundt, både på mage og rygg. Hold barnet oppe og la det få plaske med bena selv. La kun overkroppen holdes oppe slik at han/hun må balansere selv for å komme opp i vater. Lag store sirkler og gi følelsen av motstanden i vannet etter som du øker og minsker farten.


Å flyte på ryggen er god øvelse på å miste kontrollen litt. Ved å være "sjøstjerne" må barnet akseptere at deler av ansiktet og ørene er under vann, og det må stole på at du holder det oppe så det bare kan føle på det å ligge i vannet og føle. Her også kan du lage sirkler og kjøre rundt, samt variere på å sitte og ligge i vannflaten.


Det som kanskje krever mest tålmodighet og tøffhet er å venne seg til å få vann i ansiktet. Her kan man variere mellom å sammen blåse bobler under vannet mens man holder øynene over, bruke en bøtte/flaske med vann som man heller over håret og etterhvert litt mer i ansiktet, samt leker og sklier er supre for å øve inn å lukke nese og øyne når det kommer en splæsj.


Fint å gå fra skummelt til gøy!


Når mestringsfølelsen er på plass er det fint å strekke grensene litt.


Nå øver vi enkelt og greit på å hoppe ut i armene til Pappa. Start med en grei og kort avstand som ikke kribler for hardt i magen, og øk så avstanden og høyden litt og litt for hver gang. Målet er å øve på å hoppe uti vannet, men vi holder hodet over vann til vi er klare for det. Mestringsfølelse er viktig for de fleste i denne fasen, så gi godt med godfølelsen av å få til.I tillegg øver vi på å lande i vannet og samtidig føle seg trygg. Pappa er sterkere enn Mamma og kaster så gøy høyt opp i luften sånn at det kribler i magen.
Vi gir oss mens det fremdeles er morsomt og ikke skummelt- og gleder oss til å prøve vannet igjen neste gang. For i morgen er ferien over, så nå skal vi hjem på svømmekurs i basseng i Oslo og ta med oss alt vi har øvd på. Jeg skjemmes litt over at vi ikke har badet mer i året som har gått. Det er snart et år siden vi var på ferie sist - og tiden går jo fort mellom hver gang man plasker rundt. Besøk et basseng i nærheten av der du bor - og start vanntilvenningen asap! Det nyter både du og ditt barn godt av :-)

God vår og sommer! Plask plask!

(Del gjerne om du også synes det er skummelt at halvparten av alle norske skolebarn på 10 år ikke kan svømme skikkelig!)


3 kommentarer

Rebecca Storaker

26.04.2015 kl.20:30

Veldig fine bilder! Ha en fin kveld videre :)

Maren

26.04.2015 kl.20:37

❤️

Fru Stussli

26.04.2015 kl.21:28

Som svømmeinstruktør kan jeg bare si meg enig i at det er skummelt at så mange 10åringer ikke kan svømme. Lurt å sende barna sine på svømmekurs i tidlig alder :-) Gjerne allerede på baby og småbarnkurs :-D

Lykke til med svømmetreningen!

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits