Bypåske VS Fjellpåske

Her har vi hutret og hakket tenner et halvår. Klaget på kulde og vinter og snø og slaps en hel sesong. Det er et halvt år siden vi så solen sist. Vi har kjørt oss fast i brøyteskavler, tråkket oss våte på sørpete fortau og kjørt varmeanlegget i senk i bilen. Enkelte av oss har tendenser til brannskadde bakdeler etter rovdrift av setevarmerne. Vi må liksom ta varmen der vi kan få tak i den. I Norge er vinteren lang. Nesten så lang at vi glemmer at det har vært sommer. Men så endelig skjer det noe. Endelig kommer ....våren!

Blomster popper opp fra alle grøftekanter, utekafeene setter ut møbler og gatene fylles med folk med livslyst. Folk kaster dunjakkene og finner fram fargerike og lette sko. Hjertet banker litt mindre tungt. Vår, du herlige vår. 

Home sweet heim, dekket av sol!

Men så skjer det noe, litt stikk i strid med denne vårlige lykkerusen...

Hele Norge rømmer til fjells! Vi vil visst tilbake til vinteren..? Joda! Det er påske og vi vil ha snø! Vi vil spise Kvikk Lunsj og svidde/lunkne pølser mens vi vrir de våte ullvottene som dufter friskt av sjøldau sau og klissete appelsinskall. Vi vil klabbe, smøre ski, kle på oss tretten lag ull, fleece og thermodress for å dele friskusbilder på Facebook som vekker nasjonalstoltheten i oss. Vi blir så norske at det gjør litt godt og vondt på samme tid. Vi tenner bål med våte kvister. Deler litt #påskelykke på Instagram. 

Det er typisk norsk å være ...kald. Yte før nyte. Når man har frosne fingertupper og hele kroppen gjør vondt, da skal det liksom ikke så mye til før vi synes en tursjokolade gjør livet mye bedre. Terskelen er lavere før man blir fornøyd med en brent pølse.  Og svidd mat gir pene barn, er det ikke sånn? La oss ikke glemme hvor deilig det er å sitte på toppen av et ensomt fjell. MITT fjell. 

Eventuelt evakuerer vi til skibakken. Hytteresort i et inferno av påsketurisme. Blir så koselig at. Vi står først i kollektiv stampekø ut av byen. Feirer den deilige friske påskelufta med en god dæsj påskeeksos. Sola blinker så fint i refleksen av skiboksene foran oss så langt øyet kan se. Det er påske, selve høytiden for å stå i kø. 

Kø i trafikken. Kø i butikken. Kø i innsjekken. Kø i kafeen. Kø i heisen. Kø i bakken. Men hva gjør vel det - vi skal på påskeferie! Den o' store nasjonalferien! Hva er vel litt kø? Ja, vi elsker. 
Nei, vent litt! Det er noe feil her. 

Jeg mener selvfølgelig ikke "vi". Jeg mener DE! 

Innrømmelsen kommer herved: Jeg elsker bypåsken!

Og heldigvis er jeg i mindretall, for herregud så deilig byen er i påsken! Alle er bortreist og står i kø et eller annet sted. Parkeringsplasser ledig så langt øyet kan se! Vårskoene er på, solbrillene sitter på nesen. Påsken for meg er høytid for å være turist i egen by og ikke minst - NYTE den deilige mankoen på vinter.

OSLO

 

HEMSEDAL
Begge deler er fremdeles litt i kjøligste laget, men jeg har en tendens til å velge røde tall fremfor blå. Det kan godt hende det er deilig å være til fjells med snø opp til knærne, men jeg har til gode å oppleve en Oslopåske uten strålende vårvær og deilig, bar asfalt. 

Her er noen familievennlige påskeaktiviteter for oss som velger byen med barn:

- Byvennlig fottøy.

- Dagstur med 3-åringen til Hopp i havet som vi nettopp har oppdaget. Et massivt innendørs lekeland og eldorado av barneaktiviteter, sklier og labyrinter. 

- Lange lunsjer på favorittkafeen Flâneur på Briskeby/Frogner mens vi titter på livet utenfor.

Dag i badeland! Risenga Svømmehall i Asker har både vannmoro for de minste og aller største. Hakket varmere enn i bakken er det også!

3D-kino med briller på feks. Colloseum. Vi planlegger å se DreamWorks sin nye film "HJEM" :

Søndagstur til Jensens Bøfhus. Ikke fordi de har den aller mest fantastiske påskematen, men fordi de har egen isbar med en grønn ku på toppen - der barna (les: isglade mødre) går bananas med fri mengde is, valgfrie sauser, strøssel og annet snop og pynt. Først en liten spareribs til lunsj, så tre iskremrunder før energien brennes av i lekerommet. 

Påskematen kan handles på Mathallen ved Vulkan, der de også arrangerer barneaktiviteter, maler på egg, har påskequiz og påskebrunsj. Her kan man også smake seg gjennom en hel formiddag uten problemer. Kjøp med hjem lammelår, deilige urter og snacks du ikke har prøvd før.

Sparksykkeltur med treåring og takeawaykaffe i Oslos mange deilige (og snart) grønne parker. (Våre nærmeste er Stensparken, St. Hanshaugen og Frognerparken)

Om du likevel har lyst på byferie kombinert med litt fjellfeeling, så kan du hoppe i bilen/trikken/t-banen og dra til Oslomarka - for eksempel til Ullevålseter en dag? Snøen er visst tilgjengelig rett utenfor byen også. Man KAN ha en fin påske uten å pakke bilen tom for luft. 

Hva slags ferie foretrekker du? / Hva er dine favoritt-påskeaktiviteter?

God påske!

Én kommentar

Hanna

01.04.2015 kl.21:00

Den her var god!!! :D elsker den teksten ;)

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits