Når man vil drive eget selskap

"Er det lett å starte eget selskap?" 

Drømmen er der hos mange. Om å være sin egen sjef - skape noe nytt. Og etablering er jo rimelig enkelt. Oppstartsfasen er jo som regel iblandet en god dose engasjement og godvilje. Du fyller så inn en liten stabel med papirer med noen rare små bokstaver på, og betaler et par kroner for å komme på plass. Du bestiller kanskje et par visittkort, og vips - du har et selskap. Så: Javisst, alle kan starte et eget selskap. 

Men absolutt ikke alle får til å drive et eget selskap. En noget molefonken statistikk avslører at 50% av alle nyetablerte selskaper ikke holder ut de to første årene en gang. Mange flopper skyldes nok den norske byråkratiske papirfloken som rett og slett kan psyke ut en hvemsomhelst. Kanskje kommer de til første regnskapsår og innser at de har sluntret med momsdetaljer. Henger bakpå med skatten. Drift er skummelt når man ikke har gjort det før. Derfor velger mange å drive et enkeltpersonsforetak, som i de fleste tilfeller er dårlig økonomi om man driver på fulltid. Men noen synes det er skummelt å gjøre det skikkelig. Sikrer med en fot i døra. 

It's a man's world

4 av 5 aksjeselskapeiere er menn. 80% i likestilte Norge. Hvorfor er det sånn? Jeg tror vi kvinner har et mye større behov for komfort, trygghet og stabilitet. Vi liker å vite når lønnen kommer inn, vi liker å lene oss på en stabil jobb der vi kan drikke kaffe og samle pensjonspoeng. Mange menn er også slik, men sånn generelt har nok menn mye større risikovilje og ønske om å bryte ut av komfortsonen. Kanskje vet de litt bedre enn kvinner at det å ha suksess som gründer handler om ofring. Vi må bli flinkere til å ta langsiktige valg. Være villig til å leve noen år av livet på en måte som folk flest ikke har styrke/vilje til, for å få lov å leve resten av livet slik folk flest ikke har mulighet til. For uten risiko kommer heller ingen gevinst. Og akkurat den vegringen er vel kanskje litt "typisk dame" også, om jeg får generalisere litt. 

Menn kjøper gjerne en gjenstand han trenger for 500,- selv om den er verdt bare 200. En dame kjøper gjerne en gjenstand til 200,- som hun ikke trenger, fordi den var verdt 500,- Kanskje akkurat den tendensen er litt av årsaken til at vi ikke er villige til å selvstendig satse på fremtiden? 

Vil vi ha det som er rett foran oss? Er vi for styrt av våre følelser?

Dårlig deal å være frilanser

Når du skal drive selskap kommer det en haug med nye utfordringer du ikke måtte tenke på før da du fikk en lønnsslipp i postkassa en gang i måneden. Sosiale rettigheter, for eksempel. La oss si at du velger å frilanse med ditt enkeltpersonforetak. Plutselig får du helt nye skatteregler. Du får f.eks. ikke minstefradag, som i praksis betyr årlig ca 75 000 mer i skatt bare der. Dessuten får du ikke sikret deg spesielt godt mot vanlig sykdom. Egenmeldinger finnes ikke, og om du skulle finne på å bli alvorlig syk får du kun 65% av lønnen din - etter 17 dager sykdom. Det finnes forsikringsordninger her, men de koster. Så om du ikke planlegger å få svartedauen i nær fremtid, er det sannsynligvis en dårlig deal. I tillegg kommer en haug andre utgifter, for eksempel til regnskapsfører, som gjør regnestykket enda mer spenstig. Norge har ikke laget enkeltpersonforetak for at det skal være gunstig for deg. Om selskapet ditt skal være et fulltidsprosjekt og ha noen langsiktig funksjon for vekst og utvikling, er det definitivt best å ha et aksjeselskap - der du ikke ER ditt eget selskap, men du er ansatt i ditt eget selskap. Ryddig, rent og strukturert. 

Enkel idé

Mange har en idé om at det må være lurt å tilby noe til de fleste, å dekke en bred målgruppe. Men sannheten er at jo enklere man klarer å definere sin forretningsidé, jo bedre sjanser har man for å få tak i akkurat de kundene som skal ha det du tilbyr. Det handler om å satse stort på noe skrekkelig enkelt - som du i tillegg kan og elsker å holde på med. Det kan ta årevis å finne ut av hva det er, men når man kommer dit, er det verdt å satse. 

Sterk ryggrad

Man skal ha is i magen som gründer, for å holde ut med de langsiktige gode løsningene. Balansere ut kvalitet og kvantitet. Og du skal ha en sterk ryggrad for å takle de utfordringer som blir slengt på deg underveis. Jeg har drevet selskap i 10 år nå (både enkeltpersonforetak og aksjeselskap) og har opplevd litt av hvert på min lille ferd. Regnskapsfirmaer som har svindlet meg. Kunder som ikke har gjort opp for seg. Mannsjåvinist-miljøer der jeg har vært hyrt inn som konsulent og har måttet jobbe dobbelt så hardt for å bevise at jeg som kvinne har like mye å si. Jeg ble sveket av en tidligere venninne som droppet vennskapet for å heller kopiere firmaideen min og bruke alle tips og ideer jeg hadde delt med henne tidligere. Jeg har bodd i et totalrenoveringsprosjekt samtidig som vi etablerte aksjeselskap. Å ha en ettåring i en nedstøvet leilighet uten bad og dusj, med pakkelager på kjøkkenet, samtidig som man forsøker være produktiv: Ikke lett. Samtidig gikk jeg uten lønn i 6 mnd og ofret alt for selskapet. 

Men rart med det, man blir sterkere av sånne ting. Man gror en solid ryggrad, og man lærer seg å se gjennom diverse bullshit man får servert. Og så blir man litt ekstra stolt etterpå - over det man har fått til.

I dag har jeg dessuten både dusj, lønn og god regnskapsfører. Jeg har et fantastisk kontor og studio som jeg elsker å dra til. Aldri må jeg se på klokken for å finne ut av om det er lenge til jeg kan dra hjem. Jeg har en bra arbeidskondis og en ren sti. Jeg omgir meg med mennesker som gir meg god energi, for det har jeg lært at er essensielt for å vokse. Både som menneske og som bedrift.

 

 Hva er din drøm? Hva er du villig til å ofre for å nå den?

2 kommentarer

Katrine

17.07.2014 kl.23:18

Jeg har fulgt utviklingen din gjennom årene og må si at jeg er veldig stolt av det du har fått til. Du er utrulig dyktig. Vi kommer en tur til Norge i Oktober 2015, og da skal jeg jammen innom galleriet ditt, og skal ha med meg ett par tre ting tilbake til Oklahoma. Uten tvil :)

Sàve.

18.07.2014 kl.04:00

Helt ærlig er drømmen min å jobbe som piercer på et bra studio med godt miljø, og jeg er villig til å forlate landet for å få beste utdannelsen innen piercing. (Så lenge jeg kan ta med katten min.)

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits