Intervju for yrkesmesse: Illustratør

I dag har jeg gjort et lite intervju til en yrkesmesse der mange elever går rundt og lurer på hvilket yrke de skal velge for fremtiden. Jeg forsøkte å svare på spørsmålene etter beste evne: Hvordan er det å være illustratør?
Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

Min arbeidshverdag består 80% av å drive selskapet Emmeselle AS, hvor jeg lager og videreselger plakater og kort gjennom egen nettbutikk samt via forhandlere som er designbutikker. Da må jeg både produsere nye kortkolleksjoner, tegne motiver, gjøre research på hva jeg ønsker å skape - samt gjøre alt administrativt rundt det å drive et selskap. Deretter er det masse å gjøre med leveranser, distribusjon og generell tilstedeværelse, fysisk og digitalt.

De resterende 20% er prosjektbasert - og da gjør jeg tegneoppdrag for firmaer som trenger det til egen markedsføring. Dette kan være både reklamebyråer, magasiner eller merkevarer som har behov for en illustrasjon - gjerne til et reklameformål.


Hvorfor valgte du å bli illustratør?

Jeg pleide å jobbe med reklame og markedsføring som grafisk designer, og de jobbene jeg satte mest pris på, var de der jeg fikk lage håndlagde ting, tegne eller lage logoer med egen strek. Jeg har alltid likt å skape uttrykk på papir, men savnet rett og slett å få håndtegne oftere, og resultatet ble en overgang fra designer til illustratør - samt et eget firma med kun fokus på dette.


Hva er det aller beste med å være illustratør?

At jeg får styre min egen arbeidshverdag og at jeg får være skapende. Det er også en stor bonus å se printene mine hos fremmede mennesker i andre omgivelser og å få tilbakemeldinger på det man gjør. Generelt sett er det jo fantastisk å få jobbe fulltid med det man elsker å holde på med på fritiden!


Hva er det kjipeste/vanskeligste?

Det vanskeligste med å være illustratør er at du i de fleste tilfellene må skape din egen arbeidshverdag - det er ikke som å ha papirer på å være sykepleier, og så sklir du rett inn i en trygg jobb med allerede bestemt lønn. Det er en risiko som kan slå begge veier, og du bør være villig til å ofre endel for å komme deg dit du ønsker. Papirer betyr i dette yrket lite, portfolio alt.


Hvilken utdanning/kvalifikasjoner er nødvendig å ha for å bli illustratør?

Utdannelsen er nok litt «flere veier til målet» men endel kvalifikasjoner er det jo: Du bør jo klart være flink til å tegne. Eller kanskje mer riktig: Ha en tydelig strek og få til å kommunisere et budskap med det du tegner. Du bør ha en god forståelse av kommunikasjon, marked og menneskelig psykologi. Du må forstå hvordan folk tenker og se for deg hvordan ulike mennesker reagerer og assosierer av det samme bildet. Du bør kunne endel grafisk for å klare etterbehandling, trykklargjøring, digital konvertering etc. Og så bør du være trygg på deg selv og være flink å selge eget produkt, møte kunder og forstå dem riktig. Dessuten hjelper det veldig om du er ryddig, profesjonell og pliktoppfyllende.


Hvilke arbeidsområder/muligheter finnes innenfor illustratøryrket?

Veldig mange «klassiske» illustratører jobber med bøker og trykte medier. Du kan få jobb i forlag, eller frilanse for magasiner og byråer som trenger innleid hjelp for å tegne for seg til kampanjer og prosjekter. Det er veldig vanlig å jobbe selvstendig som illustratør. I mitt tilfelle driver jeg et selskap som jeg selv er ansatt i - så jeg driver i tillegg et firma som jeg på sikt vil ansette flere illustratører i. Jeg ønsker å bygge en merkevare som er tryggere enn å bare jobbe med prosjekter for andre.


Hva kan man forvente av lønn som illustratør?

Det skumle er vel at det ikke finnes noen tariff/grunnlønn eller standard på dette, og du lett kan ende opp med å tjene veldig lite og bare drive som hobbyutøver. Det fine er at det ikke finnes noe tak på hvor mye du KAN tjene, for om du blir ettertraktet, vil du jo ta høyere priser for prosjekter, og totalt ende opp med en veldig god lønn. Så her vil jeg si at alt er relativt, men illustratører flest tjener nok en god gjennomsnittelig lønn på vanlig frilansing etter noen år og faste kunder. Arbeidssituasjonen her er kanskje litt som å være musiker/artist. Lønnen kan være veldig bra, men det er ingen garanti.


Hvordan anser du sjansene for å få jobb som illustratør?

Om du søker en trygg og safe arbeidshverdag der du vet akkurat når pengene kommer inn, og ønsker gå til et kontor fra 8-16, så anbefaler jeg ikke illustratørjobb. Sjansene for stabilitet og trygghet er langt under gjennomsnittet. Men om du ønsker en spennende og kreativ arbeidssituasjon der du møter masse nye mennesker, aldri har A4-hverdag og stadig gjør nye prosjekter - så kan det være utrolig givende. Om du er arbeidsom og strukturert får du til å tjene penger uansett. Jobben er lønnsom, men krever at du er tøff og vet hva du holder på med.


Du har laget illustrasjoner for kunder som Ulrikke Lund, Walk In Closet og andre. Hvordan får du i stand disse avtalene?

Jeg har vært flink over tid med å være synlig - og bygd en merkevare som har gjort at ulike bedrifter og personer har tatt kontakt med meg for å få bruke min strek til deres merkevarer. Jeg får stadig flere henvendelser om morsomme samarbeid, og er etterhvert priviligert nok til å si nei til de jeg ikke synes er like givende. Det tar tid å komme seg dit man vil være, man må på en måte så et frø hver dag og vente på avlingen.


Hva vil du si til en elev/student som kanskje kunne tenkt seg å jobbe med illustrasjoner?

Utvikle DIN strek, det uttrykket du helst vil jobbe med - og hold deg til det. Vær gjerne tro mot ett eller få tema. Da vil de riktige kundene komme etterhvert. Du må forvente å jobbe deg oppover, først tegne mye for lite penger for å bygge en portfolio og skaffe kundenavn. Så kan du ta mer og mer betalt, og til slutt kommer kundene til DEG og synes prisen er helt overkommelig.


Hva ville du sagt til deg selv for 5-10 år siden hvis du kunne (jobb-relatert)?

Ikke tenk at det jobbmessig er fint å «ha flere ben å stå på» , tenk heller «bruk tid på å utvikle ETT skikkelig solid kjempeben som du står ekstra støtt på."


 

7 kommentarer

12.11.2013 kl.21:19

Jeg bare elskeer headern din? Titte innom bloggen min?

Ingrid

13.11.2013 kl.11:31

Hei! Vi vil gjerne komme i kontakt med deg som eier denne siden. Kan du sende meg en e-mail med prisene for annonse artikkel på denne bloggen? Min e-mail er ingrid alfakrøll casinotopplisten.com Takk på forhånd!

Inspirato.blogg.no

13.11.2013 kl.11:56

Ingrid: Bloggen min administreres av Nettavisen, og jeg selger ikke annonseplasser direkte.

Hilde

13.11.2013 kl.18:27

Kan du vise noen tidligere arbeid du gjorde som grafisk designer og ansatt i firma? :) Logo, illustrasjoner etc.

Inspirato.blogg.no

13.11.2013 kl.21:17

Hilde: Det kan jeg forsøke få til ved en passende anledning! Har i bøtter og spann her på maskinen min.

Fanny

06.12.2014 kl.18:46

Hei! Det var en veldig bra sida, syns jeg :DD

Men jeg lurer på en ting... Jeg skal på vgs i neste år og tenkte jeg meg å bli illustratør men jeg vet ennå ikke hvilken retning skal jeg ta... Har du noe forslag til meg? Eller noe ideer? takk :))

Inspirato.blogg.no

13.12.2014 kl.15:08

Fanny: tegning for og farge på VGS - og videre derfra til ønsket retning: Illustratør eller grafisk design feks?

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits