Nyttårsforsett 11 dager på overtid.

Alle burde ha en liste med nyttårsforsett. Om ikke annet for å titte på den til neste år og konstatere at DETTE året, så blir det sikkert bedre. Helt garantert. Hvor mange av dere har forresten tapt allerede med røykestopp-og-trene-absolutt-hele-tiden-løfte? Heldigvis røyker jeg ikke, så jeg skal prøve å lage litt mindre spenstige løfter enn å snu opp ned hele min tilværelse...

I 2012 skal jeg...

- Ikke kjøpe masse dritt og nips. Trenger jeg egentlig den der morsomme toppen på salg? Er det absolutt livsnødvendig for meg å eie en riskoker? Nei, egentlig ikke. Jeg skal investere i skikkelige ting som jeg trenger, og som varer. Jeg skal kjøpe ting med sjel. Ting jeg virkelig ønsker og trenger, ikke fiffige spontankjøp som jeg glemmer før jeg kommer hjem.

- Gå på biblioteket en gang i måneden. Jeg er kanskje litt kjedelig, men jeg ønsker å lese mer faglitteratur utenfor mitt eget felt. I år vil jeg bli flinkere å skrive, og jeg ønsker å lære enda mer om mat og råvarer.

- Lære meg noe nytt hver uke. Store eller små ting. Som å lære meg hvordan jeg spiller poker, eller å strikke eller hvasomhelst, egentlig. Kanskje dere må utfordre meg? Hva kan dere lære meg i år? Hva trenger jeg å kunne?

- Fortsette å spise bevisst, nyte gode råvarer, lage maten fra scratch og prøve å spise så lite raske karbohydrater som mulig. (Men heller skeie ut med en dessert eller et glass vin med god samvittighet.) 

- Være mer produktiv. Med en liten baby og andre høyere prioriterte jobber, har det blitt lite tid i 2011 til hobby, lek og fjas. Jeg skal i 2012 huske å prioritere skissebøker, fotoutstyr og digital lekeplass... 2012 skal bli et godt år! Hva slags nyttårsforsetter har dere?

15 kommentarer

Hanne

11.01.2012 kl.12:25

Ambisiøse nok forsetter dette syns jeg! Jeg er inne i min 11 dag som ikke røyker og er historisk stiv og støl etter mandagens trening ;))

Inspirato.blogg.no

11.01.2012 kl.13:55

Hanne:

Kudos, lykke til med fortsettelsen! :-D Ikkerøykende treningsmonstre er hardt! Stå på! :-)

Marit

11.01.2012 kl.14:07

Mat fra scratch! Fisk til middag! Ha planlegging til bryllup klart FØR siste dag før vielsen! Og ha masse alenetid, så jeg ikke mister meg selv i denne mammabobla. Jeg skal perfeksjonere touch-metoden min med 50 tegn ekstra i minuttet (hoi!).

Utfordring til deg ang. å lære nye ting: Lær deg norsk tegnspråk? Det krever litt mer tid enn ei uke, og litt innsatsvilje, men det er absolutt kjekt å kunne. :)

Inspirato.blogg.no

11.01.2012 kl.14:26

Marit:

Oi, ja det er en bra liste. Lære meg tegnspråk? Hm! Interesant innspill. Min mor var faktisk tegnspåktolk en periode (hun er lærer/rektor til vanlig) og da møtte jeg mange døve. Det hadde nok utvilsomt vært interesant, men jeg vet ikke helt hvor jeg skulle fått brukt det til vanlig? Du som kan tegnspråk, kan du fortelle meg hvorfor det ikke finnes et internasjonalt tegnspråk? Og forstår døve hverandre på tross av forskjellene? Hvor ulike er de forskjellige tegnspråk? Jeg har grublet litt på det der, nemlig. :-)

Marit

11.01.2012 kl.15:40

Ja, det var det, da. Du kunne jo ev. lært den lille gutten din noen tegn? Babytegn er i skuddet for tida, og skal visstnok hjelpe på tidlig språkforståelse når man kombinerer tegn og stemme for ting man gjør. Jeg slenger på tegn til den lille her i huset, og håper hun plukker det opp til slutt.

Det finnes ikke internasjonalt tegnspråk fordi tegnspråkene i de forskjellige landene er bygd opp i tilknytning til hvert lands språk (men har annen grammatikk). Det blir som å si at alle land skulle snakket norsk, så vi hadde forstått alle. Det er gjort forsøk på et internasjonalt tegnspråk, men det er vanskelig å la seg gjennomføre, nettopp på grunn av landeforskjellene.

Dog, mange av tegnene er veldig ikoniske, derfor kan døve/tegnspråkbrukere lettere gjøre seg forstått i et land de ikke kan språket til, enn de som ikke kan tegnspråk.

Det siste spørsmålet ditt går egentlig på det første, de er ganske ulike pga landeforskjellene. Men noe likt er det jo. Det tegnspråket som er mest likt norsk tegnspråk, grammatisk sett, er kinesisk. Faktisk. Mens svensk tegnspråk er helt forskjellig fra norsk ts. :) Dansk er lettere å forstå, da det er opphavet til det norske tegnspråket (norsk døv gikk på dansk døveskole og tok med seg det han lærte til Norge og startet Norges første døveskole).

Og det var dagens språkhistorie ... Hehe.

Nina

11.01.2012 kl.20:27

Og der har vi alle allerede lært noe nytt denne uka :-) Jeg lærte ihvertfall en hel masse om tegnspråk jeg ikke visste. Selv om dattra mi hadde en døv kjæreste for noen år siden.

Bruken av det har jeg et forslag til. I en verden der kommunikasjon foregår mer og mer på nett, og du jobber en del med nett, skal du ikke se bort fra at det ville være hyggelig å kunne sitte på skype eller noe og snakke med en døv om et arbeidsoppdrag han har til deg.

Inspirato.blogg.no

11.01.2012 kl.20:35

Nina & Marit:

Ja, enig! Har aldri tenkt så hardt over det med ulike tegnspråk før, men det er jo logisk nok det Marit forklarer. I mitt hode så har jeg ikke tenkt at gramatikk er en veldig stor del av tegnspråk, men det er det jo sikkert! Jeg lurer på en ting ting, det er hvordan det ordrett vil være å skrive ned en samtale på norsk tegnspråk. Vil det se ut som vanlig norsk sånn gramatikkmessig, eller vil det bli en omstokket eller kanskje forenklet versjon? Det vil jo liksom ta ekstremt lang tid å "skrive" en setning med hendene om man skal bruke ordene slik man gjør skriftlig...?

(Jeg tror vi er i gang med leksjon nr.1: Tegnspråk for dummies.)

Marit

11.01.2012 kl.22:55

Hehe, dette er gøy!

Det blir ikke som vanlig norsk dersom man skriver ned en tegnet setning ordrett. Det kan fort være forenklet, men i visse settinger må det gjerne forklares litt mer. Det er ikke tegn for alle norske ord, og omvendt. Tegnspråk har noe som heter TMFOK - Tegn med fast oral komponent. Det betyr at det tegnet ikke kan oversettes med ett ord i norsk talespråk, i tillegg til at munnstillingen er annerledes (eks tegn+munnstilling "BAM" betyr "med en gang"). På talespråk prater vi oss frem til et poeng, mens i ts kommer poenget/hovedfokuset først.

Jeg kan jo ta utgangspunkt i en enkel setning:

På norsk: Jeg gidder ikke dra på trening i dag.

Norsk tegnspråk: Trening, i-dag, JIFF jeg. (JIFF er tegnet for "det gidder jeg ikke/orker ikke/vil ikke")

Her ser du at det er "stokket om", og hovedtema for setningen (trening) kommer først.

Vet ikke jeg, om du ble noe klokere?

Ikke meningen å kuppe kommentarfeltet for tips til hva du kan gjøre hver uke, pluss andre folks nyttårsforsetter, altså. Blir bare så sykt engasjert når jeg først begynner. (:

Inspirato.blogg.no

11.01.2012 kl.23:13

Marit:

Ja, skjønner! Det var noe slikt jeg så for meg. Godt forklart iallefall - og jo, ble litt klokere! :-) Jeg elsker når folk kan noe. Hva som helst! Setter pris på å bli dryppet litt kunnskap ned på, så at du kupper nyttårsforsett-kommentarfeltet er kjempekjekt. Men hvordan blir det med sånne kjempelange, kompliserte ord som man må konsentrere seg for å i det hele tatt få til å SKRIVE?

"Nyttårsforsettkommentarfeltet", for eksempel. ;-)

Marit

12.01.2012 kl.10:30

Hehe, det blir oppdelt. Nyttårsforsettkommentarfeltet oversatt sånn kjapt blir "(tema) blogg kommentar område (pek) SAMMENHENG nyttår mål"

.. Så det blir en hel setning i stedet for et langt, komplisert ord. (:

Martine<3

12.01.2012 kl.11:36

Lær Jabba noen nye triks :)

Inspirato.blogg.no

12.01.2012 kl.12:05

Martine:

Deal! Jabba selger sjelen sin for litt leverpostei, så det skal vi få til! :-)

MM

12.01.2012 kl.18:33

Utrolig masse bra tegnspråktrivia fra Marit. Takk!

Selv "kunne" jeg noe tegnspråk da jeg var 10, da jeg gikk på et nokså omfattende kurs med min mor, førskolelæreren-for-døv-pike. Siden da har jeg, om enn ikke 100% helhjertet, ønsket å ta det opp igjen (og "Jakten på Monica" [sier det deg noe, Marit?] var liksom ikke nok). Senere år har min eneste erfaring med tegnspråk vært at jeg har hatt en døv stalker. Jadda. Siden det ble litt meningsløst for ham å ringe meg selv, fikk han bartendere på barene hvor han vanket til å ringe meg opp midt på natta. Det var noe slitsomt, men det ble jo en god historie av det til slutt, og det skal man ikke kimse av.

Når det gjelder liste over nyttårsforsetter, så er jeg for lister og mot forsetter.

Inspirato.blogg.no

12.01.2012 kl.19:22

MM:

Haha! Ja, døve stalkere er vanskelig. Fikk han noe igjen for å ringe deg, tror du? Min nærmeste kjennskap til døve, er når jeg forteller Jabba at hun skal i dusjen. Da mister hun absolutt all hørsel. Kjæresten er til tider litt i samme kategori, så det er greit å ta for seg én og én ting. (Dog heter ikke dette døvhet, men mannlig simultankapasitet...)

Har du spenstig nyttårsliste? Sånn siden du er MOT forsetter? Hva er forskjellen, egentlig?

Marit

12.01.2012 kl.22:10

MM: Døv stalker, ja! Ikke verst. Tipper han var ganske intens. Og "Jakten på Monica" sier meg ikke så mye, måtte google det, faktisk. 1982 er noen år før min tid, sikkert derfor. Jeg kunne ingenting om døve og tegnspråk før jeg ble sammen med en gutt på videregående, som har en døv bror. 6 år senere var jeg utdannet tolk for døve, døvblitte og døvblinde, og har jobbet med det nå i 3 år. Tilfeldigheter, ass.

Og for en herlig blogg du har! Putter deg i bloggerbunken min.

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits