Om superlomper, barndomsminner og pølsetraumer.

Huskelapp.

Kjøpe speltlomper på Meny. Veldig, veldig viktig. Ingen andre har de lompene. Må ha de lompene. Og jeg er ikke en person som liker lomper en gang. 

Deler av barndommen min er preget av pølse i brød-utfordringer. Og enda verre: Pølse med lompe. I samme kategori finner vi også fenomenet pinnebrød. Rå inni og svidd utenpå. Vel, dét og en rekke andre matprodukter. Helst festrelatert.

Jeg var kanskje den eneste av alle på skolen som synes det var kjipt med barnebursdager. Ikke fordi jeg mislikte å leke boksen går eller å henge ut med de andre barna - men fordi de voksne trykket i meg mat jeg ikke kunne fordra. Det var liksom misjonen deres, det. Med en gang festhatten var stroppet fast, så skulle man gjøres kvalm. 

Fra TV hadde jeg fått med meg at pølser var lagd av restene av kjøttet som ikke man kunne bruke til skikkelig mat, og at det deretter bare var tilsatt mer fett, mel og krydder - og stappet inn i en tarm. En tarm, dere. Så, pølser altså. Ikke så hyggelig som det høres ut. Spesielt ikke for en 10-åring med superfantasi.

Ikke bare måtte man spise pølser og tørre/knekte pølsebrød og stive lomper, men man måtte også spise kake. Bløtkake. Med brune bananbiter og saggy syltetøy som hadde trekt godt inn i sukkerbrødet. Mmmblaaah. Sjokoladekake så tørr at man bare kunne støvsuge opp restene. Og alle elsket det. Jeg stod ved siden av og observerte unger høye på livet og sukker. Prøvde å se hva de andre hadde forstått, men som jeg hadde gått glipp av. Var dette altså det sværeste i verden? Meningen med livet? Og så gikk de bananas hvis de fikk sjokoladekake med sånne superkule sjeldne sølvkuler som tar knekken på 12-årsjeksler lettere en Baktus-bror. 

Men skuffelsen var likevel størst da jeg fikk servert pølse i lompe. Å, som jeg hatet pølse i lompe. Lomper var for folk som bodde i små bygder rundt i norge, og liker sauehode og sånt. Det var jeg bombesikker på. Dermed gikk det mange gode år før jeg vurderte å spise lompe igjen. 

Etter å ha kommet over lompehysteriet i voksen alder - for bare noen måneder siden, smakte jeg speltlompe for første gang. Uten pølse. Jeg er fullstendig hekta! Nå er frokosten min enten naturellyoghurt med honning på, eller speltlompe med Philadelphia og spekeskinke. Kyllingfilét og karri. Skinke og ost. Eller; Noe kult noe som jeg kjøpte i tyskland. Pistasj-pålegg! Rett og slett pistasjmasse som smaker litt søtt, men mest bare masse pistasj. Gusjegrønn, rar og fantastisk! 

Nå må jeg legge meg. Men først må jeg smøre meg en speltlompe! Min nye snåle snack-addiction. Hvorfor har aldri noen fortalt meg om dette? 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du en rar favoritt som du føler ikke resten av verden vet om? Fortell! (PS: Hvis det er kneipp, rosinboller eller HonniCorn, så må du finne ny favoritt. Umiddelbart.)

Natta!

 

16 kommentarer

EllenNielsen

07.01.2012 kl.07:37

Jeg ELSKER pølse i lompe! Selv etter en sommer på Gilde's pølsemakeri i tenårene hvor jeg tredde tarmene på et rør og brukte en fotpedal til å stappe farsa inn i tarmene, snurre de i enden, henge de opp på et stativ og trille alt til røyking. Selv etter åtte uker omringet av pølselukt, pølsedeig og geitetarmer i svære tønner elsker jeg pølser. Bløtekake med banan også. Helst på dag to. Mmm,delish!

Thea

07.01.2012 kl.16:27

Spesiell favoritt... Må bli pesto. Pesto er mitt smør. Brødskiver i ovnen med pesto, ost og tomat kan jeg leve resten av livet på! Nesten. Bløtkake er forresten noe av det grusomste jeg vet om. Etter øl. Er sukkerbrødet som er verst...

Lydia

07.01.2012 kl.19:03

Haha! Jeg syns lompe er skikkelig ekkelt faktisk, eller.. Så tørt at jeg får frysninger på tenna..

Spesiell favoritt.. Ehmm.. Det kommer veldig og går, en stund er jeg hekta på vaniljekesam, en annen gang på hjemmelagde knekkebrød (http://tinyurl.com/5rk7vun <-- skikkelig godt!), mens en annen gang er jeg hekta på mandler. Såeh..

- L

icedexta

07.01.2012 kl.20:15

Pepperkaker med hvitløksdipp. Dritgodt! Høres jævlig ut, men det er det så aldeles ikke :)

Inspirato.blogg.no

07.01.2012 kl.21:41

EllenNielsen:

Hva?! Og etter å ha vært vitne til pølseri og tarmtotter liker du det fremdeles? Du må jo ha noe feil på deg. Selv har jeg jobbet et par år som bartender da jeg var student, og etter det klarer jeg ikke øl. Øl smaker ølfatbytting, ølfluer, ekle fulle menn og bakrus. Bahh. Før det var jo øl godt. Never again.

Inspirato.blogg.no

07.01.2012 kl.21:43

Thea:

Enig! Det går noen glass pesto her i måneden også :-) Mmm! Pesto på lompene! Hehe.

Inspirato.blogg.no

07.01.2012 kl.21:44

icedexta:

Hmm. Ok, her tror jeg faktisk vi er vitne til at noen FAKTISK er de eneste i verden med denne favoritten. Pepperkaker me hvitløksdip?? Det høres ikke bare jævlig ut, men det høres ut som noe bare en halvgærn gravid dame kunne finne på å få craving etter. Sånn nest etter kråkeboller og gummistrikk, mener jeg.

Haha! Love it.

Gjertrud

07.01.2012 kl.23:28

Fantastisk artig innlegg. Lo meg gjennom både dette og de andre du har, du skriver så godt:)

Inspirato.blogg.no

07.01.2012 kl.23:31

Gjertrud:

Takk skal du ha! Det er (nesten) alltid hyggelig å få andre til å trekke på smilebandet! :-) Ha en fin lørdagskveld!

icedexta

07.01.2012 kl.23:54

Var ikke gravid, var full. :p

Apropos kråkeboller: ikke prøv det. DET er jævlig det. Spiste det rett fra sjøen siden det visstnok skal være en delikatesse. Usj!

Maren-Anne

08.01.2012 kl.16:52

Åh, jeg savner de lompene! Pleide å kjøpe dem på den lille Rema-butikken der jeg bodde i Oslo. Her i Trondheim er det ikke en eneste butikk som har dem. I ren desperasjon har jeg begynt å bake selv...!

Inspirato.blogg.no

08.01.2012 kl.17:05

Maren:

Shit, du baker dem selv? Sender du ned noen, eller! Kanskje jeg må prøve det jeg også. Det står faktisk en takke her i huset ett eller annet sted... Kan ikke si at jeg har brukt den sånn alt for hyppig! Kanskje jeg kan bake og begynne å selge dem til sånne som oss - som desperat ønsker tilgang til speltlomper. Er det for mye forlangt, liksom! Kan kalle gesjeften min for Lomperiet. Og så kan folk abonnere på lompene. Jaaa!

Benedikte

09.01.2012 kl.22:25

Liker bloggen din veldig godt, du skriver bra:) Gleder meg til hvert nytt innlegg. Jeg har i perioder dilla på brokkoli, i alle mulig varianter; rått med dip, som mos med hvitløk og smør, dampet i smør og med dressing av dijonsennep, ja jeg nevner i fleng... Brokkoli er konge!!!

Inspirato.blogg.no

09.01.2012 kl.22:28

Benedikte:

Takk! Og ja, er helt enig. Brokkoli er godt. Bare synd at bestemødre har kokt den i hjel i årevis. Tanter har ovnsbakt den til en ugjenkjennelig tørr sviskeaktig grønnbrun sak. Når brokkoli egentlig er en fantastisk grønnsak! Jeg også baker, steker, koker, dypper, gratinerer og ruller. Nam!

Veronica

10.01.2012 kl.20:27

Vel, nå har jeg kjøpt lomper, salat, fenalår og philadelphia ost. Dette bør bli bra :)

Inspirato.blogg.no

10.01.2012 kl.20:31

Veronica:

Hahaha! Fantastisk :-) Jeg har nettopp spist omelett med spinat og Philadelphia... Rullet inn i lompe! Mmm! :-D

Lurer på om jeg går lei snart..? Ha en finfin kveld med lompz!

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits