Gøy på landet. Sommerferie på Fauske!

Jeg vokste opp på Fauske, en liten by i Nord-Norge. Fauske ligger akkurat midt på E6. Altså har man kjørt langt og lengre enn langt, rumpa er blå og gul når du ankommer vår ringe rundkjøring- men fremdeles har du bare kommet halvveis i landet. Det er et langt land. Men nok om det. Rist på bena. Velkommen til Fauske!

Ting fungerer litt annerledes her oppe. Alle kjenner alle. Naboen kommer over for å låne verktøy. Man parkerer hvor man vil - og folk flest låser ikke bilen en gang. Her oppe lager man ikke middag, man "koker middag". Kaffe er noe som skal drikkes fra kanne, og man er en pretensiøs dust om man skulle finne på å bestille en kaffe latte. Menn skal være menn, og det betyr motor. Om du ikke har en scooter, båt, traktor eller campingvogn som fikses og pusses på i hagen så undrer naboen på hva du egentlig gjør på fritiden.

Gøy på landet. 

Kafékulturen er ikke videre utbredt her oppe, og det å "ta en kaffe" betyr ulike ting i nord og sør. Selv om vi har et par ulike kafeer, er det mer vanlig å dra på kaffebesøk til folk. Stuebordet dekkes på og man tar plass i hjørnesofaen. Kaffen traktes, og mor finner fram kaker av ulike slag. Man er alltid klar til å motta besøk som står på døren her oppe. Helst lager man (unnskyld, koker) litt ekstra middag også, i tilfelle gjester skulle finne på å dukke opp. Slik er det ikke sørpå. Der planlegges det. Skvises inn i timeplanen. Finner ut om det passer med resten av logistikken. Håper på at trikken ikke får et illebefinnende, eller at man unngår å møte en av mentalpasientene som går løs i Oslobyen. De har tendenser til å ødelegge turen til Kaffebrenneriet.Sånt skjer ikke på bussholdeplassen her.

Tiden går rett og slett saktere her oppe. Solen skinner dessuten hele natten, så det blir liksom aldri sent eller til og med senere på kvelden. Man innser aldri at man kanskje må begynne å bli trøtt / bli ferdig med jobben / osv. Neida. Her holder man på med det man driver med, helt til man plutselig helt tilfeldig ser på klokka. Oi! Den er jo 11 om kvelden. Jeg trodde det var middagstider. Får vel prøve å sove litt om ikke alt for lenge.

Naturen er fantastisk her oppe. Dyrelivet også. Se bare på bildene jeg tok for en uke siden da jeg var på båttur med familien:

Og dette er klokka 1 om natten:

Er ikke like mye hval i Oslofjorden....


Men om du er nordlending og ikke vet å sette pris på den fantastiske naturen, så vet jeg ikke helt hva som får deg til å klamre deg fast her oppe. 

På Fauske er det nemlig begrenset med fritidsaktiviteter på kveldstid, noe som fører til 3 merkelige kulturer. 

1) Vorspielkultur

2) Rånekultur

3) Campingkultur

Nummer en gjelder både de under og over 18. Gjerne i samme hus. På Fauske går man ikke "på byen". Man "drekk" eller "ska på fylla."  Gjør det skikkelig. Fra man er 14. Bygdefest over en lav sko! Fylla er nemlig en manndomsprøve (som dessverre gjelder jentene også.) Husene står stort sett åpne. Hvis noen kjenner noen som har fest, så drar man dit. Med "sjåfør". Nord-norsk privattaxi. På Fauske har vi ett utested. Navnet er Hotellet. Dvs. utestedet har vel egentlig navnet Arena, men siden det ligger i kjelleren på Fauske Hotell, så heter det Hotellet, og har alltid gjort det. Hotellet har en 18-årsavdeling og en 20-årsavdeling. Inni den kan man sitte og se ut på de som lengter inn dit mens de drikker rusbrusen sin.

Rånekulturen er basert på både vorspielkulturen og mangelen på fritidssysler. Folk trenger skyss til vorspiel rundt om kring, og det er greit å kjøre rundt på folk når man ikke har så mye annet å gjøre. Dessuten er det kult. Oh yes. Velkommen til den nasjonale Volvohimmelen. Allerede et par mil før du kommer til Fauske ser du den første 240en suse forbi med sotede vinduer og senkesett. La meg komme tilbake til rånekulturen i et senere innlegg, det er for mye å skrive om i dette innlegget, som allerede er alt for langt. 

Campingkulturen inntreffer når man er ferdig med steg 1 og 2. Man begynner å bli voksen. Behovet for campingvogn eller hytte melder seg. Man kjøper seg en flott campingvogn som man spikrer fast i en tomt på et sted med enda mindre å gjøre, tar med seg sommerkoteletter og barskap, tv og kortstokk - og setter seg ned og venter. Det er for dyrt å bruke flyplassen her oppe, og en sydentur er noe man drømmer om og planlegger i årevis. Nordlendinger flest liker ikke å reise mye. De synes hjemme er best. Byen er for travel, og "søringer" er rare folk. (Femihomser hele gjengen.)

Ja, for nordnorske menn er veldig redde for å bli oppfattet som "homo". Derfor unngår de bevisst klær med merker, hårstyling, hudpleie, sko som er for fancy. Det er viktig å vise hvor IKKE homo du er her oppe, og det er også årsaken til at du vil finne menn på butikken i Adidasslippere, caps, scooterjakke og sæggebukse.

Stil = Homo. 

La meg illustrere.

=Ok.

Apropos mathandling på Fauske, så er det utrolig praktisk. I Oslo jager man fram og tilbake. Enten så handler man på en liten og dyr sentrumsbutikk og laster armene fulle, eller så må man ut med bilen. Bilalternativet fører til følgende problemstillinger:

Man mister parkeringsplassen sin i gaten, og finner neppe en ledig en igjen når man er tilbake. Man må kanskje kjøre utenfor bomringen om man skal ha en stor matbutikk. Det er rushtrafikk. En eller annen idiot har funnet ut at gaten skal graves i, og man må kjøre en evig lang omvei. Det er fullt i parkeringshuset ved butikken. Man må trekke parkeringslapp. Etterpå skal man stappe i den lille bilen og krysse fingrene for at man slipper å parkere en kilometer unna huset og bære i to omganger.

På Fauske trykker man på garasjeknappen, bilen står klar, man kjører til kjempebutikken på 2 minutter, parkerer MIDT på parkeringsplassen og går uforstyrret rundt i butikken og plukker i vognen. Kjører deretter rett gjennom kassa uten kø - og vips! Hjemme igjen.

Dessuten er det lett å lage mat på nordnorske kjøkken. De er jo like store som en standard Osloleilighet. Seriøst. Man må rope til Mamma som står på andre siden av rommet. "Gidder du å komme over hit med risen?"

Ok, da. Men bare nesten. Men nå må jeg gå. Jeg skal ut og spise møsbrømlefse! Vet du ikke hva det er? Det er det ca. ingen andre som gjør heller! Men det er fantastisk! Den spiser vi på jernbanekafeen, mens vi ser på mennesker som skal ta toget.

Hej då! Og god sommer!

5 kommentarer

Katja

30.06.2011 kl.18:42

Dette var utrolig moro lesing, skremmende treffende må jeg få si! Det er like gøy hver gang jeg kommer hjem til bygda og kan observere hvordan folk gjør ting her. Og hos meg er det bygd vi snakker om, ingen bystatus her om jeg må be! Men like fasinerende er det uansett. Ha en super sommer på Fauske!

Inspirato.blogg.no

30.06.2011 kl.19:20

Katja:

Hehe. Å offisielt kalle Fauske for by var jo kanskje litt tvilstilfelle, men noen ble vel bestukket da de søkte om bystatus for noen år siden... Det er gøy å bare sitte og observere. Det er en god sommer. Enda bedre om solen finner på å stikke fram..! Kos dere i sommer også.

a4liv

30.06.2011 kl.20:29

He he, hørtes veldig ut som stedet der jeg kommer fra også, med unntak av midnattssol og hval, siden jeg kommer fra en liten innlandsbygd :)

lil|

04.07.2011 kl.22:11

enig ! desverre.. jeg orker nesten ikke å reise til hjembygda mi lengre, pga alt d du har beskrevet her.... gulper bare jeg tenker på d..

Sofie Marie

09.06.2012 kl.12:41

Haha æ kommer fra fauske og kjenn mæ igjenn me alt du har sakt om nordlenningan :D

Skriv en ny kommentar

Inspirato.blogg.no

Inspirato.blogg.no

30, Oslo

Velkommen til mitt bloggarkiv - hvor jeg har publisert totalt 900 innlegg fra 2011-2016. Inspirato er en samling av tekster, bilder og innlegg skrevet av en illustratør, småbarnsmamma og gründer som skrev under Nettavisen / Side2 Foreldre. Dette er ferden min som "egen lykkes smed" - hvor jeg har skrevet om etableringsfase med både selskap og familie - hvor jeg har skapt den hverdagen jeg selv har ønsket. Her kan du lese om både oppturer og nedturer, gründerliv, totalrenovering og det å være gravid og få barn.

Kategorier

Arkiv

hits